UPFBiH i UNFPA

Oko pola miliona žena u BiH nema vlastite prihode

Autor: Biznis.ba
Oko pola miliona žena u BiH nema vlastite prihode
Ilustracija

Izgradnja vlastitog ljudskog kapitala, unapređenje obrazovnog procesa, osposobljavanje neaktivnog i nezaposlenog stanovništva koje ima ogromne kapacitete, organizacija brige o djeci kroz predškole ustanove da bi majke imale vremena osposobljavanje i zapošljavanje, izjednačavanje prihoda žena i muškaraca, samo su neka od potencijalnih rješenja za aktuelni problem nedostatka kvalificirane radne snage u Bosni i Hercegovini.

Ovo je istaknuto na okruglom stolu o temi „Prevazilaženje nedostajuće radne snage u privredi kroz jačanje kapaciteta neaktivne ženske populacije" kojeg je organiziralo Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine u saradnji sa Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), u okviru projekta finansiranog od strane Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini.

„Potencijalna rješenja su i model aktivacije neaktivnih žena na tržištu radne snage, uspostavljanje privatno-javnog partnerstva na organizaciji obuke na radu za nezaposleno i/ili neaktivno stanovništvo mahom žene", istaknuo je projekt menadžer Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u BiH Željko Blagojević.

Učesnicima Okruglog stola predstavio je rezultate istraživanja kada je su u pitanju populacijski trendovi u BiH kojeg u okviru „Programa podrške izgradnji društava prilagodljiv demografskim promjenama" uradio UNFPA.

„Istraživanje pokazuje da je u BiH prisutan pad broja mladih ljudi, populacija je sve starija, ljudi sve kasnije dobijaju djecu. Prosječna dob stanovništva u BiH 1996. godine bila je oko 33 godine, a danas je to oko 42 godine i to na adekvatan način pokazuje starenje stanovništva. Projekcije urađene sa statističkim agencijama govore da će u 2070. godini prema postojećim trendovima imati maksimalno 1,5 miliona ljudi. Broj starijih i radno sposobnih će se vrlo brzo izjednačiti", naglasio je Blagojević.

Kada je u pitanju zapošljavane kao jedan od ključnih problema istaknuta je neaktivnost stanovništva.

„Poslodavci su u potrazi za radnom snagom. Imamo veliku razliku kada je u pitanju zapošljavanje između muškaraca i žena. Tokom pandemije COVID-19 došlo je do naglog skoka nezaposlenosti kod žena. Podaci pokazuju da svaka druga žena starosti od 15 do 64 godine je neaktivna u BiH. To znači da pola miliona žena u BiH nema vlastite prihode", upozorio je Blagojević.

Ovaj problem dijelom je moguće riješiti kroz organiziranje obuke na radu u trajanju od šest mjeseci za osnovna zanimanja u saradnji sa realnim sektorom, isplata minimalne (bruto) plate za vrijeme trajanja obuke što bi bila obaveza institucija vlasti, kao i uključivanje stanovništva već od 18 godina starosti kroz dualno obrazovanje.

„UPFBiH i na ovaj način želi pokrenuti razgovore o donošenju populacijske strategije u BiH. Na osnovu podataka koji su nam prezentirani, očigledno je da je to neophodno ukoliko želimo razvoj privrede, jačanje tržišta radne snage, viši standard građana", istaknuo je direktor Udruženja poslodavaca u FBiH Mario Nenadić.