BiH

Olakšice za visočke privrednike u 2020. godini

Autor: Biznis.ba
Olakšice za visočke privrednike u 2020. godini

Izmjene Odluke o komunalnim taksama koje se odnose na utvrđivanje olakšica za pravne i fizičke privredne subjekte na području tog grada, usvojene su jučer na sjednici Gradskog vijeća Visoko.

Za prvu godinu poslovanja pravni ili fizički subjekti bit će oslobođeni plaćanja takse u iznosu od 100 posto i za drugu godinu poslovanja 50 posto od ukupnog iznosa taksene obaveze.

Utvrđen je fiksni iznos takse za isticanje firme za: fizičke subjekte koji su registrovani za djelatnost "trgovac pojedinac" i koji će plaćati taksu za isticanje firme u iznosu od 50 KM te fizičke subjekte koji su registrovani za pružanje usluga smještaja, sobe u domaćinstvu, apartmani u domaćinstvu i kuće za odmor, koji će također plaćati taksu za isticanje firme u fiksnom iznosu od 50 KM.

Na sjednici je usvojen  Nacrt odluke o gradskim administrativnim taksama i započeta je javna rasprava u trajanju od 15 dana po predloženom Nacrtu.

Razlog donošenja Nacrta odluke o gradskim administrativnim taksama je usklađivanje odredbi odluke sa privremenom statutarnom odlukom Grada Visoko, potreba za brisanjem administrativnih taksi za određene postupke koji nisu više u nadležnosti Gradske uprave te potreba za uvođenje administrativnih taksi za određene postupke, saopćeno je iz Pres-službe Grada Visoko.

(FENA)