BiH

Omersoftić: Hitno spriječiti slanje zaštićenih podataka štediša u Srbiju

Autor: Biznis.ba
Omersoftić: Hitno spriječiti slanje zaštićenih podataka štediša u Srbiju

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH pozvalo je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića da hitno spriječe daljnje izdavanje potvrda Agencije za privatizaciju FBiH i Jedinstvenog računa građana koje od početka marta Ministarstvo finansija Srbije traži od štediša Investbanke i JIK banke Beograd iz BiH.

Predsjednica Udruženja Amila Omersoftić izjavila je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da spomenuti dokumenti sadrže podatke koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti osoba u odnosu na automatsku obradu podataka, te da nisu kao dokaz traženi ni po srbijanskim zakonima.

- Agencija za privatizaciju FBiH i pored našeg upozorenja izdaje štedišama potvrde koje potpisuje direktor Amer Bekrić, zajedno s izvodom svih transakcija registrovanih na Jedinstvenom računu građana. Po Krivičnom zakonu FBiH Bekrić je time počinio krivično djelo "nedozvoljeno korištenje ličnih podataka" - rekla je Omersoftić.

Dodala je i da je Udruženje saznalo da je ove godine u Beogradu u Ministarstvu finansija Srbije boravila delegacija BiH koju je predvodio pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Almir Šahović, kao i da je ministar finansija Srbije putem Ministarstva vanjskih poslova BiH tražio od ministrice finansija FBiH Jelke Milićević da dostavi određene informacije.

- Po našim saznanjima, ministrica Milićević je Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostavila odgovor i zatražila da bude proslijeđen ministru finansija Srbije, a Šahović je sastavio odgovor čiji sadržaj nam je nepoznat i proslijedio ga u Srbiju - navela je Omersoftić.

Iz Udruženja traže da spomenuti dokumenti budu dostavljeni štedišama, Udruženju i javnosti.

Biznis.ba / FENA