BPK

Omladinska banka Goražde podržala 11 projekata mladih i jedan mikrobiznis

Autor: Biznis.ba
Omladinska banka Goražde podržala 11 projekata mladih i jedan mikrobiznis
Foto: Fena

U okviru programa Omladinske banke Goražde koju partnerski podržavaju Grad Goražde i Fondacija “Mozaik”, danas su potpisani ugovori za 11 projekata neformalnih grupa mladih te jedan mikrobiznis, za što je izdvojeno oko 30.000 KM.

Mladi Goraždanin Damir Deljo odlučio je registrovati mikrobiznis u oblasti pčelarstva.

- Radi se o pčelarskoj radionici, a zajedno sa ocem se time bavim dvije godine i dosad nismo registrirali djelatnost, tako da će mi ova sredstva pomoći da to učinim. Odlična je ovo prilika za mlade, jednostavan proces i da sam znao ranije to bih sigurno učinio - kazao je Deljo.

Koordinator Fondacije “Mozaik” Armin Softić izrazio je zadovoljstvo što se program Omladinske banke Goražde nastavlja uspješno realizirati.

- Gledajući same projekte, evidentan je šarolik dijapazon djelatnosti u kojima će se raditi od sporta, kulture do rekonstrukcije javnih puteva i objekata za mlade. Od ukupno obezbijeđenih oko 30.000 KM za ove projekte, Grad Goražde i Fondacija Mozaik obezbjeđuju oko 20.000 KM, a neformalne grupe su kroz svoj doprinos prikupile nešto više od 10.000 KM. Podrška za mikrobiznis u ovom trenutku iznosi 2.000 KM što su po 50 posto obezbijedili Grad Goražde i Fondacija Mozaik - precizirao je Softić.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović napomenuo je da Grad Goražde s Fondacijom Mozaik u finansiranju projekata mladih učestvuje već dugi niz godina, prenosi Fena.

Kroz ove projekte mladi su pokazali zavidan nivo kreativnosti i poduzetništva te su svake godine, kako je rekao, nove ideje i sve veći broj mladih koji žele učestvovati u izgradnji grada sa dobrim idejama.

-Sve ono što mladi žele nastojat ćemo ugraditi i u Strategiju za mlade koja je u fazi donošenja te da oni institucionalno budu dio progresa ovog grada - kazao je Imamović.

Program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama, kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

U 12 godina saradnje u sklopu projekta Omladinska banka realizovano je 130 projekata na području Grada Goražda.