BiH

Omladinski aktivizam nije izumro

Autor: Biznis.ba
Omladinski aktivizam nije izumro

Omladinski aktivizam nije izumro, tako bar tvrde mladi starosti od 17 do 35 godina, koji bi u eri mobilnih telefona i interneta brali jabuke, kosili travu ili pazili stare osobe, a za sve to očekuju nadoknadu.

Vanja Tanasić, učenica dobojske Saobraćajne i elektroškole, ima ideju kako da probudi svoje vršnjake.

"Moja zamisao je da stvorim u Doboju omladinsku zadrugu. Tu bismo nudili bilo šta što je u vezi s radom, koji bi naravno bio plaćen. Ima oko 40 zainteresovanih", kaže Tanasićeva.

Zanimljive ideje pretočene u projekte finansijski podržava Omladinska banka, minimalno sa 500 KM, maksimalno sa 1.500 KM, a za ovu godinu planirano je ukupno 7.500 KM za interesantne projekte.

"Mlad čovjek sa 500 KM može da uradi mnogo toga ukoliko ima dobru ideju i ukoliko želi da se trudi. Da li je to obična radionica u školi koju možemo pretvoriti u vrlo dobar projekat na temu slikarstva, umjetnosti, muzičkih sekcija i slično", kazala je Vedrana Đurđević, koordinator Omladinske banke Doboj.

Maksimalan iznos, 1.500 KM, osvojio je najbolji projekat u BiH koji je prošle godine imao Dejan Ignjić. Svojim projektom "Bolja strana ulice" sugrađane je podsjetio na djetinjstvo i pozvao ih da treniraju na ulici.

"Htjeli smo da vratimo one stare igrice na ulicu: školica, između dvije vatre, lastiš, klikeri. Druga radionica je bila 'street work out' takmičenje, tj. takmičenje u uličnom treningu, gdje smo okupili takmičare iz gradova BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore", pojasnio je Ignjić, te dodao da su dobijeni novac potrošili na rekvizite i pehare.

I Gradska uprava je spremna da podrži omladinski aktivizam, te je s Fondacijom "Mozaik" u projektu Omladinska banka potpisala memorandum s rokom važenja od četiri godine i planira sredstva u budžetu.

Biznis.ba / NN