BiH

Otvaranje poslovnog inkubatora u Brčkom doprinijet će razvoju poduzetništva

Autor: Biznis.ba
Otvaranje poslovnog inkubatora u Brčkom doprinijet će razvoju poduzetništva

Predstavnici Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta borave u Srbiji povodom nastavka implementacije projekta prekogranične saradnje između Brčkog i Grada Loznice koji se tiče osnivanja poslovno-poduzetničkog centra/inkubatora na području Distrikta.

Nositelj projekta kroz IPA program prekogranične saradnje BiH i Srbije je Jedinica za implementaciju međunarodnih projekata pri Razvojno-garantnom fondu Brčko distrikta.

-Suština je da se osiguraju mogućnosti za mlade startup-ove da dobiju radna mjesta, ta da im se za pokretanje privatnog posla osiguraju prostor i oprema, te na taj način osiguraju uvjeti da pokrenu posao bez opterećenja - kazao je direktor Razvojno-garantnog fonda Milorad Teodorović.

Naglasio je da će otvaranje poslovnog inkubatora u Brčkom u velikoj mjeri doprinijeti razvoju poduzetništva.

Direktor Instituta za razvoj i inovacije IRI iz Beograda Nenad Jevtović, kao partner lokalnih samouprava iz Loznice i Brčkog, zadovoljan je dosadašnjom realizacijom projekta, dodajući da je projekt u ključnoj fazi.

-Loznica ima objekt na vrlo zavidnoj razini, kao i velik broj ljudskih kapaciteta i mislim da je ovo poticaj za cjelokupnu gradsku upravu da ih iskoristi na pravi način. Cilj projekta je osnivanje po 20 firmi koje će poslovati u centrima i imati najbolje uvjete, a kroz godine se nadam da će ih biti sve više - kazao je Jevtović.

Koordinator Ureda za mlade Grada Loznice Bojan Lučić zadovoljan je Poslovno poduzetničkim centrom/inkubatorom koji je predstavljen u Loznici, izrazivši nadu da će biti od velike pomoći svim mladim ljudima koji žele pokrenuti vlastiti biznis.

U narednih nekoliko mjeseci, kroz fondove Evropske unije IPA 2, oprema bi trebala da bude na raspolaganju Loznici i Brčko distriktu, a ukupna vrijednost projekta je više od 235 hiljada eura.

Biznis.ba / FENA