BiH

Petričević: Podsticajima u privredi do većih plata i zapošljavanja

Autor: Biznis.ba
Petričević: Podsticajima u privredi do većih plata i zapošljavanja

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je danas da je cilj Prijedloga zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske stvaranje povoljnijih uslova za povećanje plata zaposlenih u realnom sektoru, priliv investicija, te privredni rast i zapošljavanje.

"Ovim zakonom uspostavlja se okvir za dodjelu podsticaja privredi, s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti. Podsticaji predviđeni ovim zakonom mogu biti dodijeljeni privrednim subjektima po dva osnova, za povećanje plate radnika i za direktna ulaganja", rekao je Petričević u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući navedeno zakonsko rješenje.

On je napomenuo da je predloženim zakonom propisano uvođenje jedinstvenog registra podsticaja koji se dodjeljuju na republičkom i lokalnom nivou.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić naglasio je da je navedeno zakonsko rješenje dobra pomoć poslodavcima da riješe dio problema, što bi trebalo da dovede do povećanja plata.

"Najbolje rješenje bi bilo smanjenje poreza i doprinosa. Vjerujem da ćemo ovim zakonom pomoći onima koji se bore da povećaju plate radnicima. Nedostatak radne snage je sve izraženiji i zato mora doći do rasta plata", rekao je Trivić.

On smatra da, nakon usvjanja ovog zakona, inspekcije moraju pooštriti rad.

Cilj Prijedloga zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske jeste obezbjeđivanje uslova za sprovođenje sveobuhvatne reforme poslovnog okruženja.

Biznis.ba / Srna