BiH

Pijace po Sarajevu: Bezakonje i ruglo na jednom mjestu!

Autor: Biznis.ba
Pijace po Sarajevu: Bezakonje i ruglo na jednom mjestu!

"Tržnica na malo, to jeste pijaca je organizirano i uređeno mjesto na kojem se na uobičajen način obavlja trgovina na malo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Tržnica na malo rabljenom tehničkom i ostalom rabljenom robom i rabljenim automobilima je uređeno i organizirano mjesto gdje se obavlja trgovina na malo navedenim robama".

Gore navedeno je ono što bi, po Zakonu o unutrašnjoj trgovini, trebale biti pijace na prostoru Federacije BIH. Da to nije tako svjedoče građani glavnog grada BiH - Sarajeva. Primjera je mnogo. Nedavno je u velikom požaru uništeno 80 posto prodajnih boksova na sarajevskoj pijaci Kvadrant, za koju je odavno jasno da joj tu nije mjesto. Radi se o urbanom dijelu gradu, koji ne samo da zbog ove pijace ni ne podsjeća na to, već i ugrožava sigurnost građana koji žive u okolnim zgradama.

Zbog toga stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića od nadležnih u Kantonu Sarajevo traže da po hitnom postupku izmjeste sve prisutne boksove i pijačnu djelatnost na adekvatnu lokaciju izvan lokacije Otoka. Trenutna, navode, ne ispunjava ni minimalne tehničke i upotrebne uslove za smještaj i rad.

Pijaca Kvadrant nakon požara

Iako Zakon propisuje održavanje prostorija i opreme na pijaci, jasno je da je požar u Kvadrantu izbio iz razloga nepoštivanja odredbi ovog zakona. Osim toga, kako kažu stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića, danima su se suočavali sa velikom koncentracijom praškastih hemikalija nastalih sagorijevanjem plastike i velike količine tkanine i raznih vrsta predmeta, koje su dimnim isparavanjem ušle kroz ventilacione sisteme navedenih zgrada te su njihovim udisanjem mnogi stanari doživjeli iritaciju dišnog sistema. Zato im izjave o navodnom dovlačenju novih boksova na istu lokaciju izazivaju strah i nesigurnost.

Postavlja se pitanje otkud tkanina na ovoj pijaci. Vraćamo se Zakonu s početka teksta koji jasno precizira da je na ovoj vrsti “tržnice (pijace) na malo predviđeno obavljanje trgovine na malo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda”.

Kvadrant nije jedini. Jednako, ako ne i još gore je stanje na pijaci Stup u ulici Kurta Schorka i na sarajevskoj Autopijaci.

Pijaca Stup 

Po zakonu, ova vrsta “tržnica na malo trebala bi se baviti trgovinom rabljene tehničke i ostale rabljene robe i rabljenim automobilima”.

No u praksi to nije tako. Naime, na ovim ćete pijacama naći, primjera radi nišane za mezare, koji jasno nisu rabljeni, zečeve, voće i povrće, nov pravljeni namještaj ili pak u svemu tome pojesti roštilj.

Autopijaca

Niti jedna od ovih pijaca, jasno je, ne zadovoljava nikakve sanitarne i higijenske standarde, niti ispunjava minimum Zakonom propisanih uslova. Jedino što na ovim mjestima nećete naći je fiskalni račun, prijavljen promet i plaćeni porez.

I tako godinama.

Interesantna je i činjenica da se sve navedene pijace nalaze, u potpunosti ili dijelom, na području Općine Novi Grad, čije smo inspekcije i samu Općinu u više navrata po ovoj problematici kontaktirali unazad nekoliko mjeseci, te u pravili ili nismo dobijali odgovor ili su oni bili vrlo šturi, bez konkretne akcije i poteza.

Pijaca Sirano

No devastirani su i drugi dijelovi glavnog grada, pa tako i sami centar kojim dominira oronula "Pijaca Sirano". Tamo se nadomak centralne Titove ulice i spomenika Oslobodiocima Grada prodaje roba sumnjivog kvaliteta, nerijetko na trotoaru u kartonskim kutijama.

Pijaca Ciglane

Ništa bolja situacija nije na pijaci Ciglane, nekad predviđene za gradski parking, kao ni pijaci na Grbavici, Ilidži itd. Oskudni štandovi i nelegalne nakupine objekata Sarajevo danas vraćaju u 90-te godine i zlatne dane šverca te od njega prave ruglo umjesto obećane metropole.

Vlasti, nespremne da se uhvate u koštac s ovim problemom i provođenjem slova Zakona, nakon požara na pijaci Kvadrant reagovale su populistički nudeći pomoć i dodvoravajući se manjem dijelu javnosti. Dok se populisti dodvoravaju, država ostaje bez javnih prihoda, bez naplaćenih poreza, a građani okruženi ruglom, te pijacama upitne ispravnosti namirnica i potencijalnim izvorima požara, zaraze i trovanja.

Biznis.ba / Vijesti.ba