BiH

Plodovi šume donose prihode ženama sa Romanije

Autor: Biznis.ba
Plodovi šume donose prihode ženama sa Romanije

Milanka Tošić jedna je od stotinu kooperanatica sa romanijske regije koje rade na prikupljanju šumskih plodova i pečurki u saradnji sa lokalnom kompanijom „Bilje i ljekobilje“ Sokolac i koje zimski period koriste za planiranje novih projekata i inicijativa.

Ona ja majka dvoje odrasle djece, te je posljednjih nekoliko godina običaj skupljanja plodova u obližnjim šumama Romanije učinila izvorom dodatnih primanja koja joj omogućavaju prilike za nova ulaganja.

- Imamo svoj plastenik u kojem osiguravamo voće i povrće za vlastite potrebe, također imamo sadnice malina, koje su nakon nekoliko godina iznenada rodile, bez da smo puno nade polagali u njih. S druge strane, prikupljanje plodova šume je posao koji je nešto drugačiji od svega drugog u poljoprivredi. Za to je potrebno znanje, strpljenje i spremnost da pronađete prava mjesta – kazala je Tošić koja živi u Žljebovima, selu nadomak Sokoca.

U proljeće, kako je dodala, dolaze smrčak i reduša, a može se sakupiti i po pet kilograma na dan. Otkupna cijena jednog kilograma sirovog smrčka je 25 maraka i u prirodi ga ima dosta.

- Od ranog proljeća do kasne jeseni ima plodova i uvijek se nešto može ubrati na Romaniji. Radimo sa kompanijom 'Bilje i ljekobilje' sa Sokoca, koje je dobilo podršku od USAID/Sweden FARMA II projekta za uključivanje žena u poljoprivredne procese, edukaciju i nabavku opreme. Sada se plodovi koji se prikupe mogu dalje prerađivati, naprimjer u eterična ulja kroz destileriju. Također, kompanija ima sušaru i hladnjače što olakšava primanje robe, pripremu i skladištenje. Kroz ovaku saradnju mi imamo šansu za redovne prihode, sigurnog kupca, ali i priliku da kroz dalju edukaciju saznamo više, proširimo posao i same pokrenemo različite inicijative u poljoprivredi – zaključila je Tošić, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Biznis.ba / FENA