BiH

Počele pripreme za upis u srednje škole u KS: Novim zanimanjima zadovoljiti potrebe tržišta rada

Autor: Biznis.ba

S ciljem unapređenja stanja u srednjem stručnom obrazovanju, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je pokrenulo aktivnosti na kreiranju upisne politike u srednjim školama u KS.

Tim povodom resorna ministrica Naida Hota-Muminović jučer je održala prvi sastanak s radnom grupom za kreiranje upisne politike u srednjim školama u Kantonu Sarajevo. Ovom prilikom analizirano je postojeće stanje i razgovarano o uvođenju novih, odnosno izmjeni postojećih zanimanja u srednjim školama za stručno obrazovanje i obuku.

Članovi radne grupe naveli su da plan upisa treba biti baziran na potrebama tržišta rada i potražnji za određenim zanimanjima. Zaključeno je da će ovo tijelo, na osnovu zvaničnih podataka, kreirati prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2024/2025. godini, što uključuje i prijedlog za uvođenje novih zanimanja u srednje škole.

Radnu grupu za kreiranje upisne politike u srednjim školama u Kantonu Sarajevo čine predsjednica Velida Begović (Srednja poslovna škola) i članovi Lamija Husić i Olivera Hasković (Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS); Zlatan Mujak (Ministarstvo privrede KS); Suad Ećo, Muhamed Pilav i Marijana Šečibović (Udruženje poslodavaca KS); Nedžad Meheljić (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS); Elzana Aganović (Služba za zapošljavanje KS); Lejla Halkić, Azra Nizić i Stanislava Matić (Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS); Kemal Isanović (Obrtnička komora KS) te Muamer Mahmutović (Privredna komoraKS).

Biznis.ba