BiH

Podignuta optužnica protiv GIKIL-a i bivšeg direktora Gangulyja koji je pobjegao iz BiH

Autor: Biznis.ba
Podignuta optužnica protiv GIKIL-a i bivšeg direktora Gangulyja koji je pobjegao iz BiH
Zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenje okoliša, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv osumnjičenih Debasis Gangulyja, kao odgovorne osobe i generalnog direktora Global Ispat Koksne industrije Lukavac (GIKIL) i drugooptuženog pravnog lica GIKIL-a.

”Radnja izvršenja koja se stavlja na teret osumnjičenim jeste nečinjenje, odnosno propuštanje izvršenja obaveza iz okolinske dozvole federalnog Ministarstva okoliša i turizma, prema kojoj je GIKIL u periodu od pet godina bio obavezan izvršiti ulaganja od 111 miliona KM u ekološke projekte, a što bi za posljedicu imalo prestanak, odnosno smanjenje štetnih polutanata u okoliš, zrak, vodu i tlo. Prilikom istrage utvrđeno je da je emisija štetnih polutanata, od kojih su neki i kancerogeni, dostizala i do 150.000 puta veće vrijednosti u odnosu na dozvoljene”, saopćio je tužilac Vedran Alidžanović.

Istraga u ovom predmetu trajala je nekoliko mjeseci, a Ganguly je, navodi Alidžanović, uoči podizanja optužnice naprasno dao otkaz i napustio Bosnu i Hercegovinu.

”U optužnici je predloženo i raspisivanje potjernice jer je isti nedostupan organima gonjenja ove države. Tužilaštvo je u toku istrage zatražilo ovlaštenim službenim licima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona da liše slobode Gangulyja, što je javnosti poznato od ranije i on je sproveden u Tužilaštvo, gdje je ispitan i predložili smo mjeru pritvora Općinskom sudu u Lukavcu, smatrajući da postoje razlozi koji ukazuju na opasnost od bjekstva jer je početkom septembra osumnjičenom isticao ugovor o radu, isticala mu je boravišna i radna dozvola, a priložili smo i dokaze da je protiv osumnjičenog prethodnih godina i u Srbiji vođen krivični postupak zbog sličnih inkriminisanih radnji te da mu je suđeno u odsustvu, što je upućivalo na to da je izbjegavao odgovornost prema pravosudnim organima Republike Srbije”, naveo je Alidžanović.

Alidžanović je podsjetio da je Sud umjesto pritvora odredio dvomjesečne mjere zabrane u vidu oduzimanja putne isprave i obaveznog javljanja u policijsku stanicu:

”Tužilaštvo je tražilo da se mjere zabrane produže, a odbrana je zahtijevala jemstvo i ostavila je Sudu na ocjenu određivanje visine jemstva. Sud je ukinuo mjere i vratio oduzeti pasoš osumnjičenom, obrazloživši to činjenicom da je osumnjičenom produžen menadžerski ugovor na period od četiri godine, te radna i boravišna dozvola. Osumnjičeni je nakon što mu je vraćen pasoš, a dok je još trajala istraga, napustio BiH. Do današnjeg dana nismo dobili odluku Općinskog suda u Lukavcu, ni da li je potvrđena optužnica, niti da li je predloženi pritvor određen i u ovoj fazi o tome ne možemo govoriti”.

Alidžanović je istaknuo da su u skladu s odredbama Procesnog zakona, tužioci uradili sve te da daljnji razvoj situacije ne zavisi od Tužilaštva, dodavši da bh. procesno zakonodavstvo ne poznaje suđenje u odsustvu, ali da se, u slučaju razdvajanja postupka, on može voditi.

”Na osnovu bilateralnih ugovora i međunarodnih sporazuma imamo mogućnost ustupanja krivičnog progona domicilnoj zemlji, čiji je osumnjičeni ili optuženi državljanin. Međutim, osumnjičeni je državljanin Republike Indije, ali prema našim saznanjima, on se najvjerovatnije nalazi u Engleskoj, tako da u sklopu raspisivanja potjernice, o tome će odlučivati Sud, odnosno organ koji bude izvršavao tu potjernicu”, smatra Alidžanović, ističući da ne može komentarisati odluke Suda.

Biznis.ba / AA