BiH

Podnesena krivična prijava protiv Mensuda Bašića

Autor: Biznis.ba
Podnesena krivična prijava protiv Mensuda Bašića

Mensud Bašić, v. d. direktor Razvojne banke FBiH, zaradio je krivičnu prijavu. Ona je podnesena zbog, kako se navodi, toga što Babića odbija da objavi konkurs u medijima, iako je Nadzorni odbor banke donio odluku o njegovom raspisivanju.

U krivičnoj prijavi stoji:

- Mensud Bašić, postupajući u svojstvu v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH, odnosno kao odgovorna osoba u Federaciji BiH koja predsjedava Upravom Razvojne banke F BiH, i koja je odgovorna za zakonitost poslovanja sukladno odredbi člana 264. Zakona o privrednim društvima F BiH, a koja se odnosi na obavezu raspisivanja Javnog natječaja za izbor i imenovanje članova Uprave Razvojne banke Federacije BiH, a po Odluci Nadzornog odbora Razvojne banke F BiH o raspisivanju Javnog natječaja i utvrđivanju kriterija za izbor i imenovanje članova Uprave Razvojne banke Federacije BiH broj: 1853-II/22 od 10. 02. 2022. godine, i koji tekst Javnog natječaja je zaveden u protokolu Razvojne banke F BiH pod djelovodnim brojem: 2153-III/22 dana 17.02.2022. godine, s ciljem da pribavi sebi i drugima korist u vidu zadržavanja na funkcijama koje obnašaju, te u namjeri da za sebe zadrži privilegije koje proizilaze iz funkcije v.d. Predsjednika uprave Razvojne banke F BiH koju obnaša, istovremeno teže povrijedio prava svih drugih osoba koje ispunjavaju uvjete za izbor i imenovanje na mjesta članova Uprave Razvojne banke F BiH, i to na pozicije Predsjednika i Potpredsjednika uprave, te Izvršnih direktora za projekte i razvoj, upravljanje rizicima i podršku poslovanju;

Čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ F BiH - piše u krivičnoj prijavi protiv Bašića.

Inače, Bašić je na poziciju vršioca dužnosti izabran odlukom Vlade FBiH u septembru prošle godine.

(Biznis.ba)