BiH

Pokrenut proces izrade Strategije razvoja namjenske industrije FBiH 2024 - 2034.

Autor: Biznis.ba
Pokrenut proces izrade Strategije razvoja namjenske industrije FBiH 2024 - 2034.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se pokreće proces izrade Strategije razvoja namjenske industrije Federacije BiH 2024 - 2034.

Strategija razvoja je integrisani sektorski strateški dokument Federacije BiH koji definiše politike razvoja sektora namjenske industrije Federacija BiH, strateške ciljeve i prioritete koji predstavljaju putokaz za proširenje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, kao i poboljšanje i stabilnost poslovanja namjenske industrije Federacija BiH, što doprinosi sveukupnom društvenom razvoju.

Nosilac izrade Strategije razvoja je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, odnosno Federalna direkcija za namjensku industriju koja se nalazi u sastavu Ministarstva.

Ministarstvo će, primjenom otvorenog metoda koordinacije i poštujući princip horizontalne i vertikalne koordinacije, predložiti Vladi Federacije BiH komisiju za izradu strategije.

Strategija razvoja je ključni dokument za izradu pojedinačnih strategija privrednih društava namjenske industrije u Federaciji BiH, a predstavljat će podlogu za izradu trogodišnjeg i godišnjeg plana rada Direkcije. Rok za izradu Strategije razvoja je devet mjeseci od dana donošenja Rješenja o imenovanju Komisije za izradu njenog prijedloga, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Biznis.ba / FENA)