BiH

Porezna uprava FBiH: Započnite 2021. godinu bez poreznih obaveza

Autor: Biznis.ba
Porezna uprava FBiH: Započnite 2021. godinu bez poreznih obaveza

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine pozvala je porezne obveznike da do kraja poslovne 2020. godine uplate sve svoje porezne obaveze i 2021. godinu započnu bez poreznih dugova.

Porezni obveznici koji imaju porezni dug koji je nastao zaključno do 31. decembra 2016. godine imaju mogućnost da uplatom tog duga do 31. decembra ove godine ostvare pravo na otpis zateznih kamata, te 2021. godinu započnu bez starih poreznih obaveza i ostvarenom koristi od otpisa zateznih kamata.

Zahtjev za otpis zateznih kamata (Obrazac ZAOK) može se preuzeti na web stranici Porezne uprave Federacije BiH www.pufbih.ba, u dijelu obrasci – Zakon o visini stope zatezne kamate na javne prihode, ili na linku www.pufbih.ba/v1/public/upload/obrasci/baf1d-obrazac-zaok.pdf, a podnosi se neposredno ili putem pošte nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave Federacije BiH kod koje se podnosilac zahtjeva vodi kao porezni obveznik.

Podnošenjem poreznih prijava i plaćanjem poreznih obaveza, u skladu sa zakonom, porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni, i to: za neplaćanje poreza na dobit do 100.000 KM, za nepodnošenje poreznih prijava do 100.000 KM, za neplaćanje doprinosa do 5.000 KM, kao ni riziku plaćanja kamate po stopi od 0,04 posto dnevno, odnosno na godišnjem nivou 14,6 posto.

Cilj Porezne uprave Federacije BiH, kako ističu, nije sankcionisanje i kažnjavanje poreznih obveznika.

- Naš cilj je da svaki porezni obveznik ispunjava zakonom propisane obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun. Pozivamo i molimo porezne obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Blagovremenim isplatom plaća i plaćanjem poreznih obaveza dobivate zadovoljnog i produktivnog radnika koji može da ostvari svoja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a zadovoljni radnik daje najbolje rezultate - navodi se u saopćenju Porezne uprave Federacije BiH.

Biznis.ba / FENA