BiH

Porodica Ostojić: Borovnica voće budućnosti

Autor: Biznis.ba
Porodica Ostojić: Borovnica voće budućnosti

Domaćinstvo Ostojić iz Drinjače kod Zvornika, već desetu godinu žive od poljoprivrede i to veoma uspješno. Uzgajaju borovnice i jedni su od najvećih proizvođača ovog voća u Podrinju. Poručuju da je borovnica korisna za ljudsko zdravlje, a istovremeno i jedna od najisplativijih kultura.

Nakon što je ispitao kvalitet zemljišta, Radomir Ostojić je 2008. godine odlučio da zasadi dva duluma borovnicom ispod brda simboličnog naziva "borovnjak". Početak nije bio lak.

"To je bilo papratinja, šuma čitava. Trebalo je puno vremena da se to iskrči, maltene, nisi imao gdje, sadnica je bila mala da je postaviš, od korijenja od žila, tako da sam morao izvući stotine kolica tih žila. Sve smo uradili mi lično. Sve, nisam imao pomoći ni od koga", ističe Ostojić.

Paprat je bila samo jedna od prepreka, loš put druga, vrijeme treća, a novac četvrta. Trud, volja i velika podrška sinova i supruge Slađane omogućili su da ostvare cilj.

"Kad smo počinjali, nismo imali ništa. Ali eto, borili smo se i sad je dobro", kaže Radomirova supruga.

Danas obrađuju osam duluma kvalitetne borovnice, a u vrijeme berbe angažuju i komšije i rodbinu. Njihov trud ovog ljeta nagradila je i priroda, pa su ostvarili rekordne prinose.

"Ova me godina prijatno iznenadila rodom. Išao sam do sada sa dvije i dvjesto, i dvije i po tone. Prošle godine sam se malo više posvetio tom zalijevanju, duplo sam taj rod povećao", naglašava Radomir.

Brojni stručnjaci ističu da je borovnica voće budućnosti, za Ostojiće ona je "ključ" za sigurniju budućnost.

Biznis.ba / RTRS