BiH

Poslanici saglasni da s rastom prihoda raste i njihov dio uložen u poljoprivredu

Autor: Biznis.ba
Poslanici saglasni da s rastom prihoda raste i njihov dio uložen u poljoprivredu
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas se je na vanrednoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se predviđaju izdvajanja za poljoprivredu od tri do šest posto poreznih i neporeznih prihoda, koji ne obuhvataju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, umjesto dosadašnjih tri do šest posto prihoda i primitaka budžeta FBiH.

- To podrazumijeva izdvajanje sredstava za novčane podrške u poljoprivredi u iznosu od 68 miliona do oko 135 miliona KM na godišnjem nivou. Navedenom izmjenom otklanjaju se nedoumice te se jasno precizira da se visina novčanih sredstava određuje procentualno u odnosu na prihode budžeta FBiH koji ne obuhvataju doprinose na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i tekuće transfere i donacije - rekao je Feni pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  za poljoprivredu i prehrambenu industriju Bešćo Alibegović.

Stupanjem na snagu ovog zakonskog rješenja, koje treba još da odobri i Dom naroda,  stvorit će se pretpostavke da „kako budu rasli prihodi Federacije raste i njihov dio uložen u poljoprivredu“.

Uz ovo zakonsko rješenje poslanici su primili k znanju Informaciju o produženju važenja Srednjoročne strategije razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015. - 2019. godina.

Biznis.ba / FENA