BiH

Posljedice Brexita bez dogovora mogao bi osjetiti i bh. izvoz

Autor: Biznis.ba
Posljedice Brexita bez dogovora mogao bi osjetiti i bh. izvoz
Ekonomski analitičar Borivoje Simić smatra da će mogući istup Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije bez dogovora, koji postaje izvjesniji nakon odbacivanja sporazuma o Brexitu, uticati na mnoge evropske ekonomije, a manjim dijelom i na Bosnu i Hercegovinu.

Brexit bez sporazuma, kako navodi Simić, imao bi poseban uticaj na aspekte mobilnosti ljudi, robe, usluga i kapitala u zemljama Evopske unije budući da su Ujedinjeno Kraljevstvo i EU ekonomski visoko međusobno povezani, a što je posljednjih desetljeća posljedica odsustva carina i ukidanja standarda. Najveću štetu novim razvojem situacije pretrpjele bi Njemačka, Francuska, Holandija i Belgija.

-  Iako sa Ujedinjenim Kraljevstvom ne ostvaruje značajniju trgovinsku razmjenu, i Bosna i Hercegovina, koja je putem Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju integrisana sa jedinstvenim EU tržištem, imat će posljedice. To bi se  moglo odraziti na našem izvozu u Ujedinjeno Kraljevstvo koji je posljednjih godina u porastu – kazao je Simić Feni.

Dodao je da je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz robe proizvedene u Bosni i Hercegovini i izvezene u Ujedinjeno Kraljevstvo za period januar-novembar 2018. iznosio 86,4 miliona KM, te da se povećao za 11,4 posto u odnosu na isti period predhodne  godine.

- Gledano unazad, bh. izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo u periodu 2014.-2017. bilježi trend rasta. U 2014. godini iznosio je 50 miliona KM, u 2015. godini 66 miliona KM, u 2016. godini 50,9 miliona KM, a u 2017. godini 83,9 miliona KM. Međutim, bosanskohercegovački izvoz u Ujedinjeno Kraljevstvo čini tek 0,75 posto ukupnog bh. izvoza što govori da je prilično male vrijednosti te se teškoće u plasmanu robe na ovo tržište ipak ne bi značajnije odrazile na ukupni izvozni bilans BiH – istakao je Simić.

Naglasio je da ipak, iako za BiH malo, tržište Ujedinjenog Kraljevstva nije beznačajno, pogotovo što je izvoz posljednjih godina u trendu porasta i što se ostvaruje za našu zemlju u nekim značajnim privrednim granama, te što uključuje i znatan izvoz finalnih proizvoda.

- Naša zemlja u Ujedinjeno Kraljevstvo, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najviše izvozi neogranske hemijske proizvode, namještaj, posteljinu, madrace, papir i karton, električne mašine i opremu i drugo, te bi se s određenim teškoćama u plasmanu proizvoda mogle suočiti firme iz ovih sektora – dodao je Simić.

Kada je riječ o uvozu, BiH je uvezla robe iz Ujedinjenog Kraljevstva za period januar-novembar 2018. godine u vrijednosti 146,4 miliona KM uz rast od 1,7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je u 2017. godini ukupan uvoz iznosio 158,88 miliona KM. Iz ove zemlje najviše uvozimo proizvode iz tarifne stavke "nuklearni reaktori, kotlovi i mašine", potom vozila, plastične mase i proizvode od plastičnih masa, električne mašine i opremu, farmaceutske proizvode i drugo.

-  Procjene su da bi se u slučaju Brexita bez dogovora moglo očekivati kratkroročno smanjenje obima poslovanja sa Ujedinjenim Kraljevstvom, ali bi se situacija nakon određenog perioda trebala postepeno stabilizirati. Neke zemlje, poput Slovenije, govore o 20-postotnom padu izvoza u toku jedne godine, ali bi se nakon toga izvoz ponovo trebao povećavati - dodao je Simić.

Biznis.ba / FENA