BiH

Poslodavci predviđaju da će morati uvoziti radnu snagu u BiH

Autor: Biznis.ba
Poslodavci predviđaju da će morati uvoziti radnu snagu u BiH
U Bosni i Hercegovini poslodavci će biti prisiljeni da uvoze radnu snagu jer se i nakon visokoškolskog obrazovanja stvaraju kadrovi koji nisu spremni za tržište rada.

To je jedan od zaključaka okruglog stola na kojem su predstavnici privatnih kompanija govorili o stručnom osposobljavanju u funkciji zapošljavanja.

- Tokom tri mjeseca osposobili smo za rad CNC operatere, te su jučer počeli raditi kao samostalni CNC operateri. Takav radnik nije skup. To je put kako doći do kvalitetnog radnika. Zato trebamo razgovarati o dualnom obrazovanju - rekao je generalni direktor kompanije „Inside by Ećo“ Suhad Ećo.

Također, predstavljajući dosadašnja iskustva u obučavanju i zapošljavanju kaže da se mali broj ljudi prijavi na obuke koje su plaćene. Tako je, kao primjer naveo, da je najteže bilo naći trenere za CNC mašine.

Na okruglom stolu ekspert iz polja razvoja i zapošljavanja Jasmin Porobić ukazao na sporost adaptacije uposlenika, koja bez obzira na stepen obrazovanja, traje oko šest mjeseci.

Zbog uočenih problema u toku je projekt „Jačanje prakse obrazovanja u BiH – uvođenje dualnog sistema, koji su pokrenuli Fondacija Hastor i Asa Prevent Grupacija u okviru programa Prilika Plus.

- Svi se moramo intenzivije uključiti u realizaciju obuka – poručio je program menadžer u Prevent Grupaciji i direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin, koji je predstavio iskustva u području neformalnog obrazovanja, gdje će navedenim projektom biti obuhvaćeno 550 nezaposlenih mladih osoba kroz kvalitetne programe obuke.

U sferi formalnog obrazovanja izvršit će se revidiranje nastavnih planova i programa za praktičnu obuku koja ne odgovara zahtjevima industrije, te će pomoći u poboljšanju vještina 18 nastavnika i 15 mentora u kompanijama putem stručnih treninga, a sve u cilju poboljšanja vještina ukupno 375 učenika.

U BiH projekt će biti implementiran na deset lokacija, od visokorazvijenih do nerazvijenih, povezivajući regije u jedan industrijski ekosistem, rečeno je na okruglom stolu koji je održan u ASA Prevent Grupaciji.

Biznis.ba / FENA