BiH

Poslodavci u Federaciji žele institucionalnu ulogu

Autor: Biznis.ba
Poslodavci u Federaciji žele institucionalnu ulogu

Poslodavci u Federaciji BiH koji su danas održali sastanak u Tuzli poručili su da žele u budućnosti imati konkretnije razgovore s institucijama vlasti te da žele ostvariti institucionalnu ulogu u ovom entitetu.

- Mi želimo ulogu poslodavaca podići na jedan viši nivo i želimo biti uključeni u društvene procese te imati jaču ulogu u donošenju odluka. Želimo promijeniti percepciju javnosti o privrednicima jer s trenutnom percepcijom javnosti nismo do kraja zadovoljni - rekao je novinarima Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Prijedlog udruženja poslodavaca Federacije BiH bio je da kantonalne vlasti u budućnosti svoj obrazovni program počnu prilagođavati potrebama tržišta rada.

- Jer svjedoci smo da danas mnogo poslodavaca investira u mlade ljude koji izlaze iz srednjih škola. Mi smo također predlagali rasterećenje doprinosa. Želim reći i da je urađen registar parafiskalnih nameta kojeg je radio USAID. Oni su pobrojali više od 3.000 različitih parafiskalnih nameta, na svim nivoima u BiH - kaže Smailbegović.

U Tuzli je danas otvoren i Ured Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona pri Udruženju poslodovaca u FBiH. Ured su presijecanjem vrpce otvorili Jakub Suljkanović, premijer Tuzlanskog kantona, Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH i Ramiz Karić, predsjednik Grupacije poslodavaca TK pri UPFBiH.

- Ured kojeg danas otvaramo u Tuzli ide u pravcu realizacije našeg cilja da u svim kantonima u FBiH imamo urede grupacija Udruženja poslodavaca FBiH. UPFBiH ima jasno definirane ciljeve u pravcu rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta. Otvaranjem ovog Ureda Grupacija poslodavaca TK pri Udruženju poslodavaca FBiH svoje aktivnosti unaprijediti i ujedno biti mjesto na kojem će poslodavci moći dobiti informacije, biti educirani, ali i potražiti načine i modele za rješavanja problema sa kojima se susreću u poslovanju - kazao je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Biznis.ba / FENA