BiH

Poslovna zajednica strankama: Ne zloupotrebljavajte nas u predizbornoj kampanji

Autor: Biznis.ba
Poslovna zajednica strankama: Ne zloupotrebljavajte nas u predizbornoj kampanji

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna/Gospodarska komora FBiH pozivaju zvaničnike političkih stranaka u Bosni i Hercegovini da u predizbornoj kampanji ne koriste poslovnu zajednicu i kompanije za ubiranje glasova birača i jeftinih političkih poena, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca.

- Ove tri organizacije, koje okupljaju poslodavce iz FBiH i BiH, traže od zvaničnika političkih stranaka da ne koriste uspješne poslovne rezultate kompanija za vlastitu političku promociju niti, pak, da diskreditirajući uspješne privrednike i kompanije, pokušavaju privući glasače i dobiti koji glas više na predstojećim izborima. Ističu da promocija poslovne zajednice i kompanija u predizborne svrhe, jednako kao i diskreditacija, može nanijeti više štete nego koristi poslovnom imidžu i poslovanju kompanija. Poslovnoj zajednici je primarni interes stvaranje boljeg društveno-ekonomskog ambijenta i uvjeta za razvoj i širenje poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta i suzbijanje sive ekonomije. U tom segmentu je poslovnoj zajednici potrebna podrška izabranih predstavnika vlasti i opozicije u izvršnim i zakonodavnim tijelima, koja je do sada uglavnom izostajala - citat je iz saopćenja.

Upravo zbog nedostatka podrške i nedonošenja reformskih zakona koji bi bili u interesu razvoja privrede, zapošljavanja, borbe protiv sive ekonomije, iz Udruženje poslodavaca FBiH, Privredne/Gospodarske komore FBiH i Vanjskotrgovinske komore BiH traže od zvaničnika političkih stranaka da se uzdrže od (zlo)upotrebe poslovne zajednice i kompanija iz FBiH, naglašeno je također.

Tri organizacije pozivaju aktuelne predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH da umjesto korištenja poslovne zajednice i kompanija u predizborne svrhe, iskoriste vrijeme do isteka mandata za donošenje ključnih reformskih zakona u formi koja će olakšati poslovanje kompanijama u Federaciji BiH.

Podsjećaju da je Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputila prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak, čije odredbe, kako ističu, ni na koji način neće pomoći stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta ukoliko u njih ne budu ugrađeni primjedbe i prijedlozi ovih triju organizacija, istaknuto je u saopćenju.

Biznis.ba / FENA