Vlada KS

Postignut dogovor o povećanju plata radnika komunalnih preduzeća

Autor: Biznis.ba

Vlada Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo, postigli su dogovor o povećanju plata radnika komunalnih preduzeća, nakon čega su otkazani protesti koji su bili zakazani za danas.

Na konferenciji za medije nakon okončanja pregovora istaknuto je da će plate radnicima u ovoj godini biti povećane za 80 KM a od početka 2025. za 100 KM.

Također, dogovoreno je da će radnici koji odlaze u penziju ubuduće dobijati otpremninu u iznosu pet prosječnih plata umjesto dosadašnje tri.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak izjavio je da je opredjeljenje Vlade KS bilo da poboljša status radnika komunalne privrede, posebno nabavkom nove opreme i poboljšanjem uslova rada za šta je izdvojeno rekordnih 40 miliona KM.

Dodao je da će sada dio tih sredstava biti preusmjeren za isplate dogovorenih povećanja plata i otpremnina.

Predsjednik Kantonalnog odbora sindikata Rasim Ljucević rekao je da je dogovoreno povećanje plata malo, ali da je to najbolje što su u ovom trenutku mogli postići pregovorima.