Livno

Postojećim vjetroelektranama u BiH uskoro se pridružuje vjetropark Ivovik

Autor: Biznis.ba
Postojećim vjetroelektranama u BiH uskoro se pridružuje vjetropark Ivovik
Vjetropark Ivovik

Bosna i Hercegovina je posljednjih godina učinila značajne korake ka ostvarivanju čistije, održivije energetske strukture.

Sve veći broj solarnih projekata u sunčanoj Hercegovini i hidroelektrana širom ove rijekama bogate zemlje već pokazuje predanost diverzifikaciji energetskog miksa i smanjenju ovisnosti o tradicionalnim izvorima energije, koji su označeni kao teški zagađivači zraka. Ove godine, trima postojećim vjetroelektranama trebalo bi da se pridruži još jedna - Vjetropark Ivovik.

Smješten u Livnu i Tomislavgradu, on će dodati 84 MW energetskom profilu Bosne i Hercegovine. Projekat ima ambiciozan cilj da osigura čistu električnu energiju za 100.000 kućanstava. S planiranom godišnjom proizvodnjom od 259 GWh, još uvijek važi za najveći vjetroprojekat u BiH. Kako ističu, prednosti koje će donijeti su višestruke, od smanjenog negativnog utjecaja na okoliš, poboljšane energetske sigurnosti i neovisnosti, pa sve do značajnih ekonomskih benefita.

Održiva energija je ovih dana popularna fraza. Nacije širom svijeta natječu se u izgradnji projekata koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju električne energije, čija potrošnja raste iz dana u dan na globalnoj razini. Bosna i Hercegovina također korača tim putem, a budući da je obdarena bogatim prirodnim izvorima koji se mogu koristiti za proizvodnju čiste energije, ni blizu ne koristi svoj puni potencijal.

Upravo to je bila jedna od tema na nedavnoj cjelodnevnoj edukacijskoj radionici koju je VE Ivovik organizovao za svoje uposlenike, u sklopu redovnih team building aktivnosti. Ovaj put povodom 26. januara - Međunarodnog dana čiste energije. Kako nam je rečeno iz ove firme, uposlenici su se upoznali sa energetskom strukturom Bosne i Hercegovine i njenim potencijalima za postupni prelazak na održiviju i niskougljičnu proizvodnju energije.

Grad domaćin projekta - Livno - blagoslovljen je sa 2.250 sunčanih sati, sirom svjetske klase, europskim divljim konjima i ogromnim vjetropotencijalom. Iz ove firme navode da su sretni što su dio ovog prekrasnog krajolika i koriste svaku priliku da se uključe u društveno korisne prakse, poput volontiranja u akcijama zelenog aktivizma. Nakon što su se pridružili kampanji “Let’s Do It!” u čišćenju Sarajeva, krajem prošle godine su zajedno na Igmanu sadili bijeli bor.

259 GWh zelene energije godišnje nije jedina vrijednost kojom će Vjetroelektrana Ivovik doprinijeti društvu u Bosni i Hercegovini. U svom srednjoročnom programu, firma planira uspostaviti periodične Dane otvorenih vrata, na kojima bi viši razredi srednjih strukovnih škola, kao i univerzitetski studenti, mogli posjetiti njihov Operativni centar i učiti o proizvodnji električne energije iz vjetra.

Iz firme kažu kako obrazovanje drže visoko na listi svojih vrijednosti i do sada su uručili nekoliko donacija školama u blizini mjesta gdje se nalazi njihov projekat. „Obrazovanje je puno više od stjecanja znanja i vještina; to je cjeloživotni proces ličnog i društvenog razvoja i sretni smo što smo dio ovog putovanja sa brojnim bistrim mladim ljudima u Bosni i Hercegovini. Obrazovanje je ključni pokretač promjena. Ono uči mlade umove vještinama donošenja informiranih odluka i prekida krug loših navika prethodnih generacija koje su nanijele štetu Zemlji - našem jedinom domu”, rekli su za Fenu.

Vjetroelektrana Ivovik ostaje predana davanju doprinosa kao društveno odgovorna firma, te se nada da će svojim primjerom potaknuti i druge firme koje se bave proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, da populariziraju ovu temu među mladima i podignu njihovu svijest o pozitivnim praksama uštede energije i očuvanja okoliša.

Vjetar promjena, kada se turbine projekta Ivovik počnu okretati ove godine, uvest će čistije, svjetlije poglavlje za Bosnu i Hercegovinu i donijeti održiviju i zeleniju budućnost za generacije koje dolaze, kažu iz ove kompanije.