BiH

Potpisan sporazum između udruženja koja okupljaju poduzetnice

Autor: Biznis.ba
Potpisan sporazum između udruženja koja okupljaju poduzetnice

Predsjednice najutjecajnijih udruženja koja okupljaju žene u poduzetništvu u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini potpisale su danas u Sarajevu sporazum o saradnji čiji je cilj ohrabrenje žena na veći poduzetnički angažman.

Misija regionalne inicijative, jedinstvene ne samo u jugoistočnoj Evropi, nego i u svijetu, u prvom je redu saradnja među ženama u poduzetništvu četiri države – Slovenije, BiH, Srbije i Hrvatske.

Iz bh. Udruženja 'Poduzetnice IN' Adisa Tufo kazala je da su žene mnogo manje zastupljene u poduzetništvu nego što bi trebale biti.

- Žene nisu nigdje dovoljno zastupljene, ni u velikim preduzećima, ni u politici, ni u Upravnim odborima. Misija ove regionalne inicijative u prvom je redu saradnja među ženama u poduzetništvu – naglasila je Tufo.

Vlasnica i direktorica firme 'Ekspert produkt' iz Zaprešića (Republika Hrvatska) Sanela Dropulić istakla je da se ovdje radi o „dokazu“ da i četiri majke, četiri supruge, mogu biti uspješne poduzetnice.

Kazala je da je raduje činjenica da je sve više poduzetnica i u BiH.

Iz 'Društva Miniaturna – Mala misao, velika djela' prenijeli su ženska poduzetnička iskustva iz Slovenije, a poduzetnica iz Ljubljane Zorica Jakolin naglasila je da je za sve to potrebna volja i upornost.

Ove nevladine organizacije u četiri države jugoistočne Evrope okupljaju više od pet hiljada žena u poduzetništvu, kako vlasnica kompanija i obrta, tako i onih koje razmišljaju o poduzetništvu i aktivno djeluju da bi ostvarile svoje poslovne planove.

Biznis.ba / FENA