BiH

Potpisan sporazum o dokvalifikaciji za zavarivače u TK

Autor: Biznis.ba
Potpisan sporazum o dokvalifikaciji za zavarivače u TK

Sporazum o međusobnoj saradnji u realizaciji programa dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače, potpisan je danas u Ministarstvu privrede TK.

Svečanosti je prisustvovao premijer TK Jakub Suljkanović, dok su sporazum potpisali ministar privrede Osman Puškar i direktor JU Služba za zapošljavanje Senad Muhamedbegović.

Kako je rečeno, ovim dokumentom otvoren je put ka sistemskom osposobljavanju nezeposlenih osoba koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljanje.

Riječ je o jednoj u nizu programskih aktivnosti koje organizuje Vlada TK preko Ministarstva za privredu. Vrijednost projekta je 170.000 KM od čega je Vlada TK osigurala 50.000 maraka.

- Program je fokusiran na nezaposlene osobe koje nemaju potrebna znanja i vještine, posebno kada su u pitanju nove metode i tehnologije rada - rekao je premijer Suljkanović napomenuvši da će Vlada TK kroz kreiranje budžeta za 2019. godinu pokušati da načini takve programe koji mogu najbrže osposobiti ljude da dođu do radnog mjesta, te da ovim Vlada želi dogovoriti aktuelnim problemima odlaska mladih iz BiH.

TK je poznat kao kanton u kojem je zastupljena značajna metalna industrija i cilj je da se nezaposleni kroz ospodobljavanje, odnosno prekvalifikaciju i dokvalifikaciju brže zaposle kod poznatog poslodavca

Ministar Puškar je istaknuo da je program usmjeren prije svega na specijalizovane institucije kojima će biti upućen javni poziv.

- Ovo je početak rješavanja problema zapošljavanja projektima koji su usklađeni sa potrebama rada. Osim sredstava Vlade TK povlačimo i sredstva s federalnog nivoa vlasti za ove namjene. Naposljetku, zapošljavamo kompaniju koja se ovdje bavi ovom vrstom posla i oni, ujedno, dobijaju radnu snagu dokvalifikovanu za poziv zavarivača - izjavio je Puškar za Fenu.

Prema riječima direktora Kantonalne službe za zapošljavanje Muhamedbegovića, programom je predviđena prekvalifikacija 20 osoba, odnosno dokvalifikacija njihovog stručnog znanja.

Napominju da je ostalo neangažovanih sredstava za ove svrhe te pozivaju ostale poslodavce da se zajedno sa resornim ministarstvom uključe u stvaranje programa koji će biti konkurentni na tržištu rada TK.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=I0FS5XOIxgk[/embed]

Biznis.ba / FENA