BiH

Prava radnika zeničkog ArcelorMittala će biti zadovoljena, večeras odluka o prekidu štrajka

Autor: Biznis.ba
Prava radnika zeničkog ArcelorMittala će biti zadovoljena, večeras odluka o prekidu štrajka
Foto: BHRT

Nakon višednevnog štrajka, prava radnika zeničkog ArcelorMittala biće zadovoljena, zaključeno je na sastanku Sindikata kompanije “ArcelorMittal” Zenica  sa ministrom energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedranom Lakićem i federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

U 16h Skupština Mittala odlučuje o prihvatanju ili neprihvatanju uslova, kao i odluka o prekidu štrajka.

Kompanija u pregovorima koji su se vodili ove godine nije prihvatala zahtjev Sindikata za uvećanje ukupnih primanja za 25 do 30 posto, a njihova zadnja ponuda koju su iznijeli u subotu, sadržavala je jednokratnu isplatu svim radnicima u iznosu od dva posto godišnje plaće, isplatu regresa, uvećanje naknade za topli obrok s pet na 7,5 KM te isplatu "bajramaluka" u novcu, u iznosu od 100 KM.

Ponuda nije sadržavala i uvećanje plaće, što je bio izričit zahtjev Sindikata, ali jeste i eventualnu isplatu bonusa, varijabilnog dijela plaće ako preduzeće bude iskazalo pozitivan poslovni bilans na kraju ove kalendarske godine.

U periodu trajanja štrajka rade departmenti Energetika i Koksara, sa ukupno 562 radnika, koliko je naloženo arbitražom o obaveznim poslovima, dok radnici koji su u štrajku svakodnevno dolaze na posao i sjede na svojim radnim mjestima.