Goražde

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Autor: Biznis.ba
Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'
Foto: Fena

Predsjedavajući Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Muradif Kanlić, premijer Edin Ćulov i ministar za privredu Zijad Briga posjetili su danas kompaniju "Emka-Bosnia“ u Goraždu.

Na sastanku s menadžmentom ove kompanije razgovarano je o mogućnostima unapređenja međusobne saradnje s ciljem stvaranja boljeg poslovog ambijenta na ovim prostorima te poboljšanju materijalnog položaja radnika, s akcentom na poštivanje njihovih radničkih prava.

Od menadžmenta kompanije koja zapošljava oko 600 radnika, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde upoznati su sa aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se unaprijedio poslovni i razvojni ambijent a, kako su kazali, samim tim i materijalni položaj radnika.

Podsjećanje, radnici kompanije “Emka Bosnia” krajem prošlog mjeseca su na određeno vrijeme obustavili proizvodnju u svim pogonima, a okupljanjem u krugu fabrike u Goraždu i Vitkovićima od vlasnika su zatražili poboljšanje uslova rada. Dugogodišnje nezadovoljstvo visinom plaća te načinom isplate toplog obroka kulminiralo je nakon odluke menadžmenta o slanju 20 uposlenika alatnice na prinudni odmor, a nakon što su odbili premještaj u drugi pogon, prenosi Fena.

S čelnim ljudima kompanije iz Njemačke tada je postignut dogovor o povećanju plate za oko 16 posto te toplog obroka za 50 posto.

EMKA grupa je vodeći svjetski proizvođač sistema za zaključavanje brava, šarnira i britvi za kućišta u oblastima industrije, elektronike i transporta. U njenim pogonima nastaju alati za brizganje plastike i obojenih metala, proizvodi od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika, dijelovi i sklopovi za elektroindustriju, autoindustriju i drugo.

Kompanija u Goraždu je druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj, jedan je od vodećih izvoznika iz BiH, a većinu proizvoda izvozi na evropsko tržište.