BiH

Preduzeće 'Pamuk' educira i zapošljava osobe sa invaliditetom

Autor: Biznis.ba
Preduzeće 'Pamuk' educira i zapošljava osobe sa invaliditetom

Na 'Sajmu zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa' koji je održan ove sedmice na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, štand preduzeća „Pamuk“ koje zapošljava više od 15 osoba sa invaliditetom, privukao je poseban interes posjetilaca za proizvode te firme.

Posjetioci sajma bili su zainteresirani za unikatne rukotvorine, nakit, keramičke šoljice, umjetničke rezbarije od drveta, a posebno je bila uočljiva umjetnička rezbarija od drveta - stablo s imenima učenika i njihove učiteljice.

Uposlenica preduzeća "Pamuk“ Azemina Fišić kaže da je to bio najprodavaniji proizvod ove godine, "poklon za učiteljicu na kraju školske godine“.

Preduzeće "Pamuk“ zapošljava osobe sa invaliditetom. Trenutno je 20 uposlenih, od toga je 16 invalidnih osoba, a, kako je kazala Fišić, imaju tendenciju širenja u zavisnosti od prihoda.

- Zbog predrasuda, osobe sa invaliditetom su teško zapošljiva kategorija. Kroz edukaciju, prekvalifikaciju, mi im pružamo mogućnost da budu korisni članovi društva, ali i da sebi ostvare egzistenciju. Oni to mogu i mi to možemo – kazala je Fišić koja je i sama invalid.

To je bila intencija preduzeća "Pamuk“ od osnivanja 2014. godine - edukacija osoba sa invaliditetom, zapošljavanje, a vještine koje steknu su im svojevrsna rehabilitacija.

Iako u početku stidljivo, postali su konkurentni na tržištu, a u ponudi im je i lasersko graviranje, izrada ručno rađenih dekorativnih predmeta koji su jako traženi, vrše usluge dubinskog čišćenja, digitalne i UV štampe, molersko-farbarske radove.

- Osobe s invaliditetom često nailaze na zatvorena vrata, znam to iz iskustva jer sam i sama invalid, ali preduzeće 'Pamuk' mi je dalo šansu i sretna sam i zadovoljna, jer se konačno mogu ostvariti kao osoba koja koristi našem društvu – zaključila je ona.

Biznis.ba / FENA