BiH

Prezentirani stručni kursevi u oblasti agroturizma u okviru projektu LANDS

Autor: Biznis.ba
Prezentirani stručni kursevi u oblasti agroturizma u okviru projektu LANDS

U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) u srijedu su prezentirani razvijeni stručni kursevi u oblasti agroturizma u okviru projekta „Sljedeća destinacija Balkan: razvoj agroturizma LANDS“.

Navedeni kursevi imaju za cilj osnaživanje ruralnog razvoja, zadržavanje poljoprivrednika na imanjima, smanjenje stope nezaposlenosti uz pružanje prilike ranjivim kategorijama, saopćeno je iz SERDA-e.

Kursevi su razvijeni u okviru dva modula: „Upravljanje seoskim domaćinstvom“ i „Pružanje usluga gostima na seoskim domaćinstvima“, koji se koncipirani na način da polaznici nakon završetka istih imaju stečena neophodna znanja i vještine koje će moći odmah primijeniti.

Namijenjeni su preduzetnicima i domaćinstvima koja se bave ili se žele baviti agroturizmom, te za proširenje djelatnosti.

Direktor SERDA-e Ševkija Okerić je istakao da se radi o važnom projektu koji naglašava značaj obrazovanja i uklanja jaz između obrazovanja i tržišta rada u oblasti agroturizma.

U realizaciji projekta učestvuje 15 partnera, šest iz Srbije, pet iz BiH, te po jedan iz Grčke, Slovenije, Rumunije i Slovačke, a ukupna vrijednost budžeta iznosi 1.525.547,40 KM.

Cilj projekta je putem obrazovanja i diverzifikacije ruralne ekonomije imati aktivnu ulogu u razvoju društva koje stremi poboljšanju kvaliteta života u ruralnim oblastima.

Na taj način bi se spriječile migracije stanovništva, koje su iz godine u godinu sve veće.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić ocijenio je da u oblasti agroturizma Kanton Sarajevo ima veliki potencijal koji bi se mogao razvijati, kako bi ljudi koji žive na tim područjima mogli puno bolje živjeti i biti puno bolje povezani.

- Ja sam čvrstog uvjerenja da je jedan od glavnih razloga obilnih migracija, kako u Srbiji tako i u Bosni i Hercegovini, ne toliko nedostatak novca, koliko nedostatak socijalnog života mladih naročito na selu - izjavio je Nebojša Zlatković, projekt koordinator LANDS-a za Visoku poljoprivredno-prehrambenu školu Prokuplje iz Srbije, koja je vodeći partner u projektu.

Biznis.ba / FENA