BiH

Prijave za bespovratna sredstva podnijelo više od 1.500 poljoprivrednika

Autor: Biznis.ba
Prijave za bespovratna sredstva podnijelo više od 1.500 poljoprivrednika

Prijavu na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za nabavku mehanizacije, opreme i alata podnijelo je 1.579 poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, a zatražena su sredstva u iznosu od oko 24 miliona evra, saopšteno je iz Fondacije "Progresus".

Iz ove fondacije navode da su zatražena sredstva znatno viša u odnosu na raspoloživa za podršku poljoprivrednicima prema važećem grantovskom ugovoru između Fondacije i CED-a, partnerske organizacije mađarske Vlade u realizaciji Programa podrške.

Fondacija je počela sa formalno-pravnim pregledima prijava za Program podrške Vlade Mađarske, te pozvala poljoprivrednike i prerađivače da odgovore na zahtjeve za dopune i ispravke kako bi proces provjere i ocjenjivanja bio završen u što kraćem roku.

Sve prijave koje su u originalnom obliku ili nakon uspješnih i pravovremenih dopuna i ispravki zadovoljile formalne, proceduralne i pravne uslove javnog poziva biće proslijeđene na stručno ocjenjivanje, u okviru kojeg će nezavisna komisija razmatrati ispunjenost sadržajnih uslova.

Fondacija "Progresus" će nakon stručnog ocjenjivanja proslijediti rang listu uspješno podnesenih prijava CED-u, koja će odlučiti o konačnoj listi korisnika za dodjelu bespovratnih sredstava.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj dogovorili su 2021. godine premijer Mađarske Viktor Orban i tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Biznis.ba / NN