BiH

Primorac: Velika ulaganja u sva četiri aerodroma

Autor: Biznis.ba
Primorac: Velika ulaganja u sva četiri aerodroma

Velika ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju tehničkog sistema za upravljanje zračnim saobraćajem planirana su u sva četiri aerodroma u Bosni i Hercegovini, rekao je direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) Davorin Primorac.

Primorac je objasnio da je osigurana projektna dokumentacija i da se čeka dozvola za gradnju u Ortiješu kod Mostara, gdje je uprava BHANSA, uključujući i novi savremeni objekat za potrebe centra za obuku kontrolora vazdušnog saobraćaja.

"Rekonstrukcija, sanacija, uređenje i proširenje objekta planirano je i u Banjaluci. Tu su planirani pripremni radovi za uvođenje radarske kontrole u Jedinici prilazne i aerodromske kontrole letenja Banjaluka", rekao je Primorac.

On je naveo da strateški plan kapitalnih ulaganja za Sarajevo uključuje projektovanje potpuno novog kontrolnog tornja na novoj lokaciji koju Agencija tek treba da odredi u saradnji sa sarajevskim Aerodromom.

"U Tuzli smo, uprkos pandemiji u 2020, završili sanaciju i modernizaciju kupole kontrolnog tornja, a dalji planovi uključuju sanaciju i modernizaciju pridruženih zgrada kontrolnog tornja, te uređenje meteoparka", zaključio je Primorac.

Biznis.ba