BiH

Prirodni gas za bolje poslovanje i očuvanje prirode

Autor: Biznis.ba
Prirodni gas za bolje poslovanje i očuvanje prirode

Na teritoriji Rafinerije nafte Brod počela je izgradnja gasnog cjevovoda dužine 1.850 metara, čime je pokrenuta druga faza projekta gasifikacije, a završni radovi na montaži cjevovoda u krugu preduzeća planirani su do kraja godine, saopšteno je iz "Optima grupe".

Dodaju da je u ovoj fazi angažovano stručno osoblje rafinerije i osoblje lokalnih specijalizovanih građevinskih preduzeća, te da ovaj projekat ima mnoge pozitivne efekte.

"Mreža za distribuciju gasa povećaće fleksibilnost i efikasnost rada rafinerije, umanjiće međusobnu zavisnost proizvodnih jedinica i rezultovaće umanjenjem troškova proizvodnje", rekli su iz "Optima grupe".

Istakli su da je u okviru druge faze gasifikacije planiran i remont mostovnog cjevovoda za prelaz gasa preko rijeke Save, za koji je u novembru završeno istraživanje i dijagnostika prelaza, te da je planirano i priključivanje na magistralni gaosovod na teritoriji Hrvatske, te da se do kraja decembra očekuju rezultati ispitivanja produktovoda koji se nalazi u Hrvatskoj.

"Nakon završetka tih radova biće formiran detaljan plan remonta i dalje realizacije projekta gasifikacije Rafinerije nafte Brod", navodi se u saopštenju.

Dodali su da će rezultat realizacije druge faze projekta ujedno biti i početak prve isporuke prirodnog gasa u rafineriju.

"Puštanje u rad direktnog gasovoda planirano je za treći kvartal 2020. godine. Podsjećamo da je 24. oktobra 2019. godine u Zagrebu potpisan ugovor između kompanija 'Kroduks plin' d.o.o. i 'Plinakro' d.o.o., kojim je izvršen otkup produktovoda na teritoriji Hrvatske za potrebe dalje realizacije projekta gasifikacije rafinerije", navode iz "Optima grupe".

Istakli su da je zaključivanje ovog ugovora strateški značajno za uspješnu realizaciju projekta.

Neposredno nakon potpisivanja ovog ugovora, rukovodstvo "Zarubežnjefta" a.d. iz Rusije predstavilo je program realizacije prve faze projekta gasifikacije Rafinerije nafte Brod, puštajući u rad novu kotlovnicu, koja ima mogućnost korištenja kombinovanog pogonskog goriva - gasa i mazuta, u čiju je izgradnju uloženo ukupno 6,6 miliona evra.

Rade Šegrt, urednik portala Udruženja ekonomista RS Swot.ba, rekao je da je gasifikacija Rafinerije nafte Brod sigurno jedan od najznačajnijih projekata u industriji u RS, te da pored ekonomskog ovaj projekat ima i ekološki aspekat.

"Pokretanje Rafinerije nafte Brod i njen rad je od velikog značaja, jer smanjuje spoljnotrgovinski deficit BiH. Uvozi se sirova nafta, a preradom se pravi skuplji gotov proizvod. Takođe, korištenje gasa kao energenta je ekološki daleko prihvatljivije, a pritom je i jeftinije", rekao je Šegrt.

Dodao je da je značajno podsjetiti da je dolaskom "Zarubežnjefta" iz Rusije vraćen posao za oko 800 radnika te je rad Rafinerije nafte Brod neophodan i za rad Rafinerije ulja Modriča.

Biznis.ba / NN