BiH

Proizvođači policijske i vojne opreme: Mektić je prevario domaće privrednike

Autor: Biznis.ba
Proizvođači policijske i vojne opreme: Mektić je prevario domaće privrednike
"Javno pozivamo ministra Mektića da podnese ostavku, a očekujemo od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da osigura poštivanje dogovora koji je postignut, ili da osigura da sporni Pravilnik bude stavljen van snage, jer diskriminira domaće proizvođače i ugrožava stotine radnih mjesta", navodi se u saopćenju.

Iz tog konzorcija podsjećaju javnost da je sastanak održan 20. juna u kabinetu ministra Mektića i da su tada usaglašena tri zaključka, koja su u formi zapisnika na potpis dostavljena ministru još 21. juna. Unatoč višestrukim zahtjevima da se zaključci potpišu, ministar to ni do danas nije uradio – tvrde oni.

U saopćenju se navodi da je tada dogovoreno da će prilikom objave Javne nabavke policijskih uniformi u tenderskoj dokumentaciji, pri tehničkoj specifikaciji kvaliteta biti navedena klauzula "ili ekvivalent kvalitetu", što je trebalo garantirati priliku i domaćim proizvođačima da mogu učestvovati u javnim nabavkama. Također, kao drugi zaključak dogovoreno je da će predmet postupka javne nabavke za svaki dio uniforme biti podijeljen u zaseban LOT.

Ujedno, dodaje se, dogovoreno je i da će svi potpisani aktivni Okvirni sporazumi sa policijskim agencijama na nivou BiH koje imaju domaće kompanije, biti realizirani u skladu sa dinamikom i odredbama iz Okvirnih sporazuma.

"Nakon što je prošlo više od 15 dana, tokom kojih ministar nije potpisao zaključke koje je sam usaglasio s predstavnicima domaćih proizvođača, cijenimo da on više nema nikakav kredbilitet nastaviti obavljati svoju poziciju, jer je grubo prevario domaće privrednike i njihove radnike, od čijih poreza prima svoju ministarsku platu. Stoga očekujemo i pozivamo Vijeće ministara BiH da ukine diskriminaciju domaće privrede, koju je ministar Mektić očito uveo svjesno, te da osigura zakonito postupanje prilikom nabavke policijskih uniformi i druge opreme", navodi se u saopćenju Bh. konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

Biznis.ba / FENA