BiH

Promocija ideje o osnivanju neformalnog regionalnog centra za projekte

Autor: Biznis.ba
Promocija ideje o osnivanju neformalnog regionalnog centra za projekte

Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku – TIS organizuje Međunarodnu konferenciju "Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija" koja će biti održana 8. i 9. oktobra u Sarajevu.

Kako su organizatori ranije najavili, ovo je jedna od najznačajnijih konferencija u regiji koja podržava i afirmiše saradnju vladinih institucija, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, poslovnog sektora i nevladinih organizacija u cilju planiranja i saradnje u realizaciji regionalnih projekata u oblastima razvoja tržišta kapitala, rada, roba i usluga...

Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku kao neformalna regionalna mreža vladinih institucija, privrednih i nevladinih organizacija promovisan je u aprilu 2017. godine s ciljem razvoja i promocije zajedničkog tržišta, regionalnih investicija i statistike.

Rezultat uspješne saradnje svih partnera jeste Međunarodna konferencija o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja koja je organizovana u novembru prošle godine.

Konferencija koja će biti održana 8. i 9. oktobra predstavlja nastavak uspješne saradnje organizatora i partnera.

- Ukoliko povučemo paralelu, vidjet ćemo da je prošle godine konferenciju organizovalo 28 partnera, a imali smo i 18 medijskih partnera, dok ove godine možemo se pohvaliti brojkama od 30 partnera koji su uključeni u organizaciju ovog događaja, te 24 medijska partnera sa kojima imamo i više nego korektnu saradnju. Ove brojke nas zasigurno ohrabruju i pokazuju da smo na pravom putu jer samo konkretnijom saradnjom vladinog, privatnog i nevladinog sektora i to na regionalnom nivou možemo odgovoriti različitim zahtjevima društva – saopćili su organizatori.

Jedan od ciljeva partnera jeste i kreiranje platforme putem koje će relevantne institucije, Evropska unija, države regije i investitori razgovarati sa vlastima, građanima, poslovnim subjektima i nevladinim organizacijama u korist i za dobrobit svih građana, poslovnih subjekata i investitora.

- Na ovoj konferenciji želimo promovisati ideju o osnivanju neformalnog regionalnog centra za istraživanje i razvoj, odnosno istraživačkog neformalnog centra za projekte koji bi okupljao partnere iz cijele regije i šire s ciljem razvoja i unapređenja tržišta, te implementacije razvojnih projekata finansiranih sredstvima Europske unije i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora, a sve radi ostvarivanja prepoznatljivih i održivih razvojnih učinaka u regiji – dodaju organizatori.

Biznis.ba / FENA