BiH

'Propeller' uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest" otvara nova radna mjesta

Autor: Biznis.ba
'Propeller' uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest" otvara nova radna mjesta

IT industrija raste u Bosni i Hercegovini, a pored nekoliko većih kompanija čiji se broj zaposlenih već kreće oko stotinu, izuzetno važan segment predstavljaju male i brzorastuće kompanije kao što je “Propeller”.

Direktor kompanije "Propeller" Edin Ahmetspahić je zajedno s poslovnim partnerima iz Švedske 2017. u BiH pokrenuo ovu firmu, a koja već zapošljava 15 IT eksperata i fokusirana je na inostrane klijente.

- Osnivači imaju uspješne kompanije u Švedskoj, od kojih je jedan i član bosanskohercegovačke dijaspore, te su prepoznali potencijal koji u BiH imaju naši mladi stručnjaci i stručnjakinje. Oni poznaju skandinavsko, ali i globalno tržište, pa je u ovoj priči njihov dio posla pronalaženje klijenata. Na nama u Sarajevu je ostao zadatak podizanja jednog snažnog tima i osiguranje razvoja proizvoda koji će imati prolaz na tržištu IT industrije - kazao je Ahmetspahić.

- Ponosni smo što blizu polovine uposlenih čine žene. Izuzetno je važno da firme u IT sektoru razumiju potrebu uključivanja, vraćanja nazad društvu, rada sa zajednicom. Ako razmislite, kompanije ove vrste rade neovisno o lokalnom tržištu, izvozimo vani, marketing ovdje i nije nešto što je primarno. Međutim, ako ne radimo na dobrom poslovnom ambijentu, ako ne vratimo optimizam mladim ljudima ovdje, imat ćemo vrlo brzo problem sa radnom snagom. I zato svi imamo dužnost da damo svoj doprinos - istakao je Ahmetspahić.

Kao primjer dijasporske investicije, „Propeller“ je dobio podršku USAID Projekta „Diaspora Invest“. Sufinansiranje nabavke opreme ubrzala je nova zapošljavanja u kompaniji.

- Velika je stvar dobiti priznanje na ovaj način, te imati podršku USAID Projekta "Diaspora Invest". Zapravo, već sada vidimo rezultate te saradnje. Do kraja godine očekujemo nastavak rasta broja zaposlenih, okupljamo kvalitetne i talentovane ljude. Mnogi od njih možda mogu svoje radno mjesto naći i vani, te nije toliko jednostavan posao motivirati ih na ostanak. Međutim, naša pozitivna priča se širi dalje, stručnjaci prepoznaju prednost radnog mjesta u kojem se radi bez stresa, na zanimljivim, dugoročnim projektima, gdje smo fokusirani na rezultate, a istovremeno radimo na izgradnji tima - dodao je Ahmetspahić, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest".

Biznis.ba / FENA