BiH

Prosječna plaća u RS-u 881 KM

Autor: Biznis.ba
Prosječna plaća u RS-u 881 KM

Prosječna mjesečna plaća isplaćena u septembru ove godine u Republici Srpskoj (RS) iznosila je 881 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

U odnosu na august 2018., prosječna septembarska zarada nakon oporezivanja, realno je veća za 3,1 posto, dok je u odnosu na septembar prošle godine realno veća za 4,5 posto.

Najviše plaće imali su zaposleni u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.421 KM, a najmanje zarađuju radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, čija mjesečna primanja su svega 589 KM.

U odnosu na prethodni mjesec najveći nominalni rast plaće zabilježen je u područjima djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo i to od osam posto, građevinarstvu 7,6 posto i poslovanju nekretninama 7,1 posto.

Smanjenje plaće, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u području finansijske i djelatnosti osiguranja u iznosu od 1,6 posto.

Iz tog bh.entiteta je u septembru 2018. godine ostvaren izvoz u vrijednosti od 312 miliona KM i uvoz u vrijednosti od 455 miliona KM.

Biznis.ba / FENA