BiH

Rad malih i srednjih preduzeća nije podržan poslovnim ambijentom u FBiH

Autor: Biznis.ba
Rad malih i srednjih preduzeća nije podržan poslovnim ambijentom u FBiH

Diskusija o analizi stanja u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća, poduzetništva i obrta vođena je danas tokom radionice u vezi sa izradom Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027.

Strategija razvoja će odrediti osnovne smjernice društveno – ekonomskog napretka koji će rezultirati boljim životom građana Federacije. Federalni zavod za programiranje razvoja, uz podršku Vlade Federacije organizovao je i ovu, posljednju u nizu od dvanaest radionica.

Mikropreduzeća, te mala i srednja preduzeća, predstavljaju 99 posto svih preduzeća u EU. Ona osiguravaju dvije trećine radnih mjesta (uglavnom u privatnom sektoru) i zaslužna su za više od polovice cjelokupne dodane vrijednosti koju ostvaruju preduzeća u EU.

Značaj malih i srednjih preduzeća (MSP) u privredi Federacije Bosne i Hercegovine u zadnjih dvadesetak godina je sve veći. Međutim, njihov rad nije podržan poslovnim ambijentom u Federaciji BiH, jer je je opterećen birokratskim procedurama, administrativno-pravnim preprekama koje limitiraju efikasnost osnivanja firmi, odnosno funkcionisanja i razvoja malih i srednjih preduzeća. Predimenzionirana i birokratizirana administracija, kontraproduktivno djeluje na pokretanje biznisa i efikasnost poslovnog procesa firmi, rečeno je.

Također, u Federaciji BiH je evidentna opterećenost visokim poreskim obavezama i administrativnim taksama, otežan je pristup finansijama, posebno za startup firme, neusklađen je obrazovni sistem sa aspekta potreba privrede i nivoa poduzetničke kulture, nema strateškog okvira usvajanja i razvoja inovacija, itd. Sve se to odražava na konkurentnost malih i srednjih preduzeća, a ima za posljedicu usporavanje privrednog rasta, odnosno smanjenje potencijala ovog sektora u generiranju novih radnih mjesta.

Diskusiju tokom rada su vodili profesori Zdenko Klepić i Nedim Ćelebić, potičući predstavnike ključnih aktera iz oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća, poduzetništva i obrta (Vlada Federacija BiH, federalna i kantonalna ministarstva, Privredne komore FBiH...) da prepoznaju osnovne probleme, izazove i potencijale u ovoj oblasti.

Nakon ove, kao i ostalih 12 radionica, tokom kojih su razrađene analize stanja u ključnim oblastima društveno-ekonomskog života Federacija BiH, odnosno predložena razvojna rješenja, slijedi organizacija bloka radionica tokom kojih će se definisati vizija Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027., strateški ciljevi i okvirni prioriteti.

Realizaciju svih radionica koje se odnose na analizu stanja podržao je Projekat podrške integralnom razvoju u BiH, zajednički projekt UNDP-a i Vlade Švicarske, saopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Biznis.ba / FENA