BiH

Radmanović, Špirić, Xhaferi: Potrebno uspostaviti avioliniju Sarajevo-Skoplje

Autor: Biznis.ba
Radmanović, Špirić, Xhaferi: Potrebno uspostaviti avioliniju Sarajevo-Skoplje

Iako Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija nemaju otvorenih pitanja, postoji prostor za poboljšanje ekonomske saradnje, a kao potreba nameće se i uspostavljanje aviolinije između Sarajeva i Skoplja.

Istaknuto je to tokom današnjeg susreta dopredsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojše Radmanovića i Nikole Špirića s predsjednikom Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talatom Xhaferijem.

Sastanak je upriličen u Beogradu na marginama zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije, a sugovornici su razgovarali i o izgradnji putne infrastrukture koja bi na bolji i brži način povezala dvije prijateljske zemlje.

U razgovoru o političkoj situaciji u dvije zemlje, Xhaferi je naglasio da države članice NATO-a privode kraju proces ratifikacije odluke o članstvu Sjeverne Makedonije, koji bi, kako je rekao, mogao biti završen u prvoj polovini naredne godine.

Sjeverna Makedonija, prema riječima predsjednika Sobranja, očekuje i odluku o početku pretpristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Radmanović i Špirić upozorili su da u BiH nakon provedenih demokratskih izbora u BiH nije formirana vlast, niti je imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH.

Apostrofirali su negativan uticaj dijela međunarodne zajednice na proces formiranja vlasti u BiH, te izrazili stav da jedino unutrašnji dogovor ključnih političkih faktora može biti garancija za bolju budućnost BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Biznis.ba / FENA