BiH

Radnici GIKIL-a protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu

Autor: Biznis.ba
Radnici lukavačkog GIKIL-a, njih više od 650, stigli su pred zgradu Vlade FBiH tražeći sastanak i razgovor sa premijerom Fadilom Novalićem od kojega traže da učini sve što može da ne dođe do obustave rada u ovoj fabrici.

- Ovo je jedina adresa s koje se može spriječiti potpuno obustavljanje rada Global Ispat Koksne Industrije Lukavac i gubitak na hiljade radnih mjesta, poručili su radnici GIKIL-a.

Radnici su stigli u 15 autobusa i s transparentima "Branit ćemo državu, branit ćemo i GIKIL", "Radnici GIKIL-a žrtve državnog kriminala"

Iz Sindikata Gikila pozvali su sve relevantne faktore da ne dozvole zatvaranje ove kompanije, u kojoj radi oko 1.000 radnika.

Napominjući da je kompanija Gikil najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, Sindikat tvrdi da ova firma sada radi bolje nego ikad i da ima novca da ulaže u zaštitu životne sredine.

Podsjećamo, GIKIL-u prijeti obustava rada nakon što je federalna inspekcija izdala rješenje o obustavi rada ukoliko se ne ispune minimalni uslovi za rad fabrike u ekološki prihvatljivim okvirima. Inspekcija je rješenje izdala nakon inspekcijskog pregleda koji je uslijedio kao posljedica avgustovske ekološke havarije u kojoj je došlo do curenja amonijačne vode i drugih opasnih materija u Spreču i okolinu. Prije nekoliko dana inspekcija je ponovila pregled, ali još uvijek nije donila konačnu odluku o obustavi rada.

Radnici traže da se prolongira izvršenje rješenja o obustavi rada za 100 dana.

Tužilaštvo TK vodi istragu protiv generalnog direktora GIKIL-a Debasisha Gangulyja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo onečišćenja okoliša.

Biznis.ba