BiH

Radnici i poslodavci ne poštuju pravila sigurnosti na radu, za mjesec dana u TK poginule tri osobe

Autor: Biznis.ba
Radnici i poslodavci ne poštuju pravila sigurnosti na radu, za mjesec dana u TK poginule tri osobe
Takve prizore, nažalost, gledat ćemo sigurno i dalje na nivou Federacije BiH, jer drastičnih promjena neće biti sve dok politički akteri ne uvedu promjene u zakonskoj regulativi koja je na snazi još iz vremena bivše Jugoslavije.

U Federaciji BiH novi zakon o sigurnosti i zdravlju na radom mjestu još uvijek nije usvojen, s obzirom da politički akteri dogovor ne mogu postići već deceniju, a u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, iako postoje, u praksi se vrlo malo primjenjuju.

U TK tri osobe smrtno stradale, četiri inspektora pokrivaju 13 općina

Samo u Tuzlanskom kantonu (TK) u proteklih mjesec dana tri osobe su smrtno stradale u nesrećama na radu.

Prema podacima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli do kojih je došao portal Klix.ba, u prošloj godini u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH u nesrećama na radu dvije osobe su uzgubile život, 84 radnika su zadobila teške tjelesne povrede, dok je 37 građevinara lakše povrijeđeno.

Četiri inspektora zaštite na radu Uprave za inspekcijske poslove TK svakodnevno djeluju na terenu u 13 općina, a na gradilištima su posebno prisutni u ljetnom periodu kada su intenzivinirani građevinski radovi.

"U skladu s njihovim mogućnostima i raspoloživim kapacitetima oni obilaze sve građevinske objekte u toku dana, koliko mogu stići", kazala je za Klix.ba Ivana Banović-Osmanović, glavna kantonalna inspektorica za rad, zaštitu na radu i socijalnu zaštitu.

Ona napominje da je obaveza poslodavca koji izvodi građevinsku djelatnost da izradi elaborat o uređenju gradilišta po pitanju zaštite radnika na radu, kao i da provode sve neophodne mjere do okončanja radova.

Međutim, prilikom djelovanja na terenu dosad je u nekoliko navrata utvrđeno da se krši ovaj elaborat, kako od poslodavaca, tako i od radnika.

"Teško je reći uopćeno koje se nepravilnosti uočavaju na terenu, jer svaki subjekt nadzora predstavlja posebnu priču, ali dešavaju se slučajevi u kojima nisu obezbjeđene mjere zaštite. S druge strane imamo slučajeve da su one obezbjeđene, ali da ih radnici ne poštuju, zatim da koriste neka lična zaštitna sredstva i slično", kaže nam Banović-Osmanović.

Boljim zakonom i većom pažnjom radnika do manjeg broja nesreća

Inžinjer za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Enes Hodžić smatra da bi uređenje zakonske regulative, koja je još iz vremena bivše Jugoslavije, u velikoj mjeri doprinijelo smanjenju broja nesreća na radu.

"Kod nas je problem što se ne poštuje ni ona stara zakonska regulativa. Koliko god ih željeli napadati, ne možemo reći da su samo poslodavci krivi za nesreće. Mišljenja sam da u velikoj mjeri doprinose i radnici, odnosno njihova nepažnja, slaba koncentracija i nepoštivanje mjera zaštite na radu koje su zakonski obavezene", ističe Hodžić koji je član i Udruženja za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine Atex iz Tuzle.

On navodi i da je za adekvatnu pripremu radnika za građevinski posao na gradilištu potrebno svega dvije minute. Time bi, kako je naveo, također došlo do smanjenja broja nesreća na radu.

"Prije svega je potrebno da radnici lično urade analizu radnog mjesta, odnosno da pogledaju gdje se nalaze te uvide koje opasnosti vrebaju. Ovo u velikoj mjeri doprinosi sigurnosti radnika, a uz sve to se potrebno osigurati sa dodatnim zaštitnim sredstvima i opremom", ističe Hodžić.

Mišljenja je i da bi vlasnici građevinskih firmi, odnosno poslodavci, u određenoj mjeri trebali represivnije postupati prema svojim zaposlenicima koji ne poštuju pravila za sigurnost na radu.

"Potrebno je istaknuti i da nas niko ne može zaštiti više nego sami sebe. Radnici i poslodavci sebe trebaju zaštititi na određene način od gubitaka koji mogu nastati nakon nesreće", dodaje ovaj inžinjer za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Rad nacrno u građevinskoj sezoni

Pored inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u slučajevima nesreće na radu sa smrtnim ishodom uključuju se i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK i Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

"U ovim situacijama našoj upravi su isključene bilo kakve represivne mjere, jer ukoliko dođe do podizanja krivičnih prijava i tužbi slučaj nastavljaju nadležno tužilaštvo i MUP", dodala je Banović-Osmanović.

Na tuzlanskim terenima, posebno u vrijeme građevinske sezone često se može vidjeti da u tandemu djeluju inspektori iz oblasti rada i inspektori iz zaštite na radu.

U ovakvom obliku kontrola, prema riječima Banović-Osmanović, registriran je veliki broj građevinara koji radove izvode nacrno, odnosno bez ugovora o radu, što je poseban problem s kojim se suočava naša zemlja.

Biznis.ba / Klix.ba