Nakon obustave proizvodnje

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Autor: Biznis.ba
Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju
Foto: Arhiv

Radnici kompanije Emka Bosnia u Goraždu formirali su sindikalnu organizaciju, a za predsjednika je izabran Dino Hadžić.

Pojašnjava da će primarni zadatak biti ostvarivanje prava radnika u skladu sa zakonom.

- Na zajedničkom sastanku okupilo se oko 60 uposlenika, predstavnika svih proizvodnih pogona. Ukupno 344 stalna uposlenika su još ranije dali svoj potpis, mnogo njih se javlja i želi biti dio sindikata - istakao je Hadžić.

Napomenuo je da slijede formalne aktivnosti oko osnivanja sindikalne organizacije, koja će biti podružnica Sindikata metalaca FBiH.

- Imamo podršku i ostalih sindikalnih organizacija i građana na čemu smo jako zahvalni. Također, jedinstveni smo u ovome, jer to je jedini pravi način da se izborimo za svoja prava, za adekvatni platu, topli obrok - izjavio je.

Radnici kompanije Emka Bosnia u petak su nakratko obustavili proizvodnju u svim pogonima, a okupljanjem u krugu fabrike u Goraždu i Vitkovićima od vlasnika su zatražili poboljšanje uslova rada. Dugogodišnje nezadovoljstvo visinom plata i načinom isplate toplog obroka, kulminiralo je odluka menadžmenta o slanju 20 uposlenika alatnice na prinudni odmor.

Tokom višesatnih pregovora sa predstavnicima kompanije iz Njemačke, postignut je dogovor o povećanju plaće za oko 16 posto te toplog obroka za 50 posto, s tim da se, kao što je bio slučaj do sada, radnicima neće nametati obaveza da dio sredstava troše u menzi koju je izabrao goraždanski menadžmet, prenosi Fena.

Kompanija Emka Bosnia u Goraždu i Vitkovićima zapošljava više od 600 radnika. EMKA grupa je vodeći svjetski proizvođač sistema za zaključavanje, brava, šarnira i britvi za kućišta u oblastima industrije, elektronike i transporta. U njenim pogonima nastaju alati za brizganje plastike i obojenih metala, proizvodi od metala i plastike, odnosno kombinacije metal-plastika, dijelovi i sklopovi za elektroindustriju, autoindustriju i drugo.

Kompanija u Goraždu je druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj, a većinu proizvoda izvozi na evropsko tržište.