BiH

Radnici u pravosuđu u RS-u imaju za tri do šest puta manje plaće od sudija

Autor: Biznis.ba
Radnici u pravosuđu u RS-u imaju za tri do šest puta manje plaće od sudija
Iz Sindikata pravosuđa Republike Srpske (RS) zatražili su poboljšanje materijalnih uslova za radnike zaposlene u pravosudnim institucijama, čija se primanja nisu mijenjala deset godina, osim zadnjeg povećanja za sve radnike u tom bh. entitetu od 30 KM.

Ukazuju da njihove plaće spadaju među najmanje od svih budžetskih korisnika, kao i da su od primanja nosioca pravosudnih funkcija manja za čak od 3,5 do 6,5 puta.

Iz granskog sindikata u saopćenju ukazuju da su troškovi života u periodu od 2008. do 2019. godine, prema zvaničnim podacima, povećani za iznos od 25 do 30 posto.

Kao jedan od četiri razloga za povećanje primanja navode i to da u pravosudnim insitucijama RS rade službene osobe sa posebno otežanim uslovima rada (zaposleni u Kazneno-popravnim ustanovama i Sudska policija), kao i u ostalim insitucijama.

U pravosudnim institucijama RS, kako tvrde, nema viška zaposlenih, čak u pojedinim institucijama radi manje administrativnih radnika, dok se obim poslova u zadnjih deset godina usljed reforme pravosuđa i uvođenja elektronske evidencije predmeta, izuzetno povećao.

Sinidkat pravosuđa očekuje da se, u svjetlu dobre saradnje i međusobnog razumijevanja, hitno nastave razgovori sa predstavnicima Ministarstva pravde RS u vezi poboljšanja materijalnih uslova za radnike zaposlene u pravosudnim institucijama tog bh.entiteta.

Biznis.ba / FENA