BiH

Raste otkup mlijeka sa Romanije

Autor: Biznis.ba
Raste otkup mlijeka sa Romanije

Sa Sokoca je u prošloj godini mljekarama isporučeno 2.587.000 litara mlijeka, što je za 30.000 litara više nego u rekordnoj 2018. godini, rekao je viši stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Sokolac Slaviša Knežević.

Knežević jedodao da su i lani ključni otkupljivači bile mljekare "Milkos" iz Sarajeva i "Pađeni" iz Bileće.

"Za bilećku mljekaru su 164 poljoprivredna proizvođača isporučila 2.172.000 litara, dok je 56 proizvođača sarajevskoj mljekari isporučilo 415.000 litara mlijeka", naveo je Knežević.

On je istakao da je u prošloj godini 220 poljoprivrednih proizvođača sa područja Sokoca mljekarama prodavalo tržišne viškove mlijeka, što je približan broj kao u godini ranije.

Knežević je rekao da su i u 2019. najveći proizvođači mlijeka sa sokolačkog područja bila Janja Lizdek sa Ravne Romanije sa prodatih 86.530 litara, Bojan Obradović iz Sokolovića sa 76.720 litara i Jadranka Kojić sa Podromanije sa 71.220 litara mlijeka.

On je ocijenio da se u ovoj lokalnoj zajednici posljednjih nekoliko godina bilježi stalni rast proizvodnje i otkupa mlijeka zahvaljujući tome što je mlijeko jedini poljoprivredni proizvod za koji se unaprijed znaju kupac i cijena.

Knežević je podsjetio da više od 80 odsto proizvođača sa Sokoca ostvaruje ekstra klasu, što utiče i na bolju cijenu. Prema informacijama sa terena kojima Knežević raspolaže, redovnost isplate preuzetog mlijeka takođe utiče na povećanje proizvodnje.

"Mljekara `Pađeni` nikada do sada nije kasnila sa isplatom za preuzete količine mlijeka, što je proizvođačima najbitnije", naglasio je Knežević.

U 2018. godini na Sokocu je mljekarama prodato ukupno 2.557.000 litara mlijeka.

Biznis.ba