BiH

Rekordna proizvodnja mlijeka u Sarajevsko-romanijskoj regiji

Autor: Biznis.ba
Rekordna proizvodnja mlijeka u Sarajevsko-romanijskoj regiji

Iz sedam opština Sarajevsko-romanijske regije u prošloj godini ukupno je mljekarama isporučeno oko 5.371.000 litara mlijeka, što je za 268.300 litara više nego u 2018. i 818.300 litara nego u 2017. godini, rekli su u Područnoj jedinici Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Riječ je o isporuci mlijeka iz opština Pale, Istočni Stari Grad, Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Rudo i Višegrad, čime je lani ostvaren rekord u odnosu na nekoliko prethodnih godina.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u ovoj područnoj jedinici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Svjetlana Mičić istakla je da je lani 480 domaćinstva na pomenutoj regiji ostvarivalo prihod od mljekarstva zahvaljujući sigurnom otkupu, cijeni i redovnoj naplati.

Ona je dodala da je stočarstvo postalo preovlađujući oblik poljoprivredne proizvodnje na ovoj regiji, pri čemu je mljekarstvo na prvom mjestu.

"Lider na našem tržištu je mljekara `Pađeni` koja je u 2019. godini sa sedam opština otkupila ukupno 4.571.750 litara, a mljekara `Milkos` ukupno 799.298 litara mlijeka", navela je Mičićeva.

Prema njenim riječima, ukupan broj poljoprivrednih proizvođača koji predaju mlijeko mljekari "Pađeni" je 408, a mljekari "Milkos" 72, što se često mijenja u zavisnosti od doba godine i količine mlijeka.

Mičićeva je navela da se u rastu proizvodnje mlijeka ističu opštine Sokolac i Han Pijesak, te da su ukupno lani isporučile mljekarama 3.681.190 litara sirovog mlijeka.

Ona je istakla da treba pohvaliti opštinu Višegrad koja je lani pokrenula otkup mlijeka i održala taj trend tokom godine, te istakla da je mljekara "Pađeni" od samo šest poljoprivrednika sa područja te opštine lani otkupila ukupno 43.833 litra mlijeka.

Mičićeva je naglasila da je Sarajevsko-romanijska regija prema prirodnim uslovima, odnosno poljoprivrednim površinama, klimatskim, hidrografskim i reljefnim karakteristikama, pogodna za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a naročito stočarstvo, koje ima svoju tradiciju i u različitim periodima manji ili veći značaj u ekonomskom razvoju ovog područja.

Ona je ocijenila da ova stara grana privređivanja zahtijeva materijalnu bazu, prisustvo struke, organizovanost proizvodnog ciklusa, siguran plasman proizvoda na tržištu, strategiju razvoja i mjere poljoprivredne politike.

"Razvoj stočarstva zavisi i od novih tehnologija koje su zasnovane na znanju, koje je postalo glavni, a često najunosniji faktor u razvoju poljoprivredne proizvodnje", rekla je Mičićeva.

Ona je zaključila da su nosioci poljoprivredne proizvodnje na području opština Sarajevsko-romanijske regije porodična poljoprivredna gazdinstva, privredna društva, udruženja, samostalni preduzetnici i ostala domaćinstva.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Sokolac, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjoodrinske regije.

Biznis.ba