BiH

Republika Srpska zadužena na međunarodnom tržištu za 168,3 miliona eura

Autor: Biznis.ba
Republika Srpska zadužena na međunarodnom tržištu za 168,3 miliona eura
Republika Srpska je danas uspješno izvršila prvu emisiju obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 168,3 miliona eura, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

Obveznice, čiji planiran iznos emisije je bio 200 miliona eura, prodate su po ravnotežnoj kamatnoj stopi od 4,75 posto na godišnjem nivou.

- Knjiga investitiora za primarnu emisiju zatvorena je sa današnjim danom na gore navedeni iznos. Listiranje obveznica će biti na Bečkoj berzi, a emisija je izvršena u skladu sa pravom Republike Austrije, dok će uplata sredstava biti izvršena 28.juna – precizirali su iz Ministarstva finansija RS-a te izrazili zadovoljstvo činjenicom da je planirana emisija uspješno izvršena.

- Na ovaj način RS se prvi put od svog osnivanja pozicionirala kao relevantan subjekat na međunarodnom finansijskom tržištu. Također, važno je napomenuti da je ostvarena kamatna stopa izuzetno pozitivan pokazatelj, imajući u vidu da su sve zemlje u okruženju prilikom svoje prve emisije na međunarodno finansijsko tržište ostvarile kamatnu stopu od preko osam posto, te da je prvi izlazak na međunarodno finansijsko tržište najskuplji za emitenta u smislu prinosa koje očekuju investitori – tvrdi se u saopćenju.

Entitetska vlada je, kako se dodaje, uspješnim izvršavanjem ove emisije obezbijedila diverzifikaciju izvora finansiranja, smanjila rizik od neizvijesnosti finansiranja, te omogućila kvalitetnije planinje i izvršavanje budžetskih priliva i na taj način omogućila potpunu sigurnost izvršavanja svih budžetskih rashoda i izdataka.

Biznis.ba / FENA