BiH

Reuf Seferović prvi Rom koji je zasnovao radni odnos u Goraždu

Autor: Biznis.ba
Reuf Seferović prvi Rom koji je zasnovao radni odnos u Goraždu

Premijerka Bosanskopodrnjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća danas je upriličila prijem za pripadnike romske nacionalnosti, a povod je prvo zaposlenje osobe iz ove populacije.

Dvadestosmogodišnji (28) Reuf Seferović prva je Rom koji je zasnovao radni odnos u jednoj od goraždanskih firmi. Navodi da je ranije učestvovao u javnim radovima, a prvo zaposlenje sada je dobio u Javnom komunalnom preduzeću (JKP) „6.mart“ u okviru programa Federalnog Zavoda za zapošljavanje.

-Ovo mi znači puno i za mene i za moju porodicu i zahvaljujem se gradonačelniku Goražda koji me je pozvao i direktoru komunalnog preduzeća koji me je primio u firmu. Imam kćerku od tri godine i žena je u drugom stanju i meni je ovdje dobro. Nikada se niko nije požalio na mene i ja ću dati sve od sebe da se pokažem i da ostanem u toj firmi – ističe Seferović.

Direktor JKP „6.mart“ Haris Šalo naglašava da je ovo prvi put u Goraždu da je jedan Rom primljen u radni odnos,

-Trenutno je angažovan po programu šest mjeseci, nakon čega će nastaviti da radi i ponudit ćemo mu ugovor za stalno kako bi motivirali i druge Rome da rade i pokažu da mogu da privrijede ovom društvu. Reuf je već svijetli primjer kako se radi i hvale ga kolege da je vrijedan, tako da vjerujemo da se iz Roma može izvući ono najbolje a to je iskrenost, vrijednost i rad kojim mogu jako privrijediti društvu– ističe Šalo.

U Centru za socijalni rad BPK Goražde ističu da se u cilju ekonomskog osnaživanja romske nacionalne manjine na području kantona, u proteklom periodu intenzivno radilo na motivisanju svih aktera koji mogu pomoći u zapošljavanju ove populacije. Direktorica ove ustanove Mediha Jašarević – Hodžić naglašava da nije bilo jednostavno animirati kako poslodavce tako i Rome, da prikupe neophodnu dokumentaciju i prijave se na evidenciju nezaposlenih. Trenutno se na evidenciji Službe za zapošljavanje nalazi šest mladih pripadnika romske populacije od ukupno devet radno sposobnih na području kantona.

-Pored ekonomske dobrobiti koju jedan mladi Rom donese kući , puno važnije je što imaju priliku da mijenjaju svoje vlastito stanje. Još 2017. godine uz motivaciju uposlenika Centra za socijalni rad imali smo prvo dijete koje je upisano u školu a sada ih imamo 11 , pa smo 2019. uz druge aktere uspjeli djelimično riješiti stambeno pitanje za njih, iako ne u potpunosti, da bi 2022 imali prvo lice romske nacionalnosti u zasnovanom radnom odnosu“ – naglasila je Jašarević – Hodžić.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocijenila je da je ovo još jedan u nizu primjera da je značajnija integracija Roma u društvu, moguća

-Ovo je lijep gest da imamo prvog zaposlenog Roma u jednoj goraždanskoj firmi. Dobili smo obećanje da će Reuf koji se pokazao jako vrijedan u radu nakon isteka šest mjeseci, dobiti stalno zaposlenje. Posebno mi je drago da njegova majka Behara ima i djecu koja idu u osnovnu školu i, što je bitno, da se uključuju u sve segmente društvenog života na području kantona i mi ćemo uraditi sve što je potrebno da se pripadnici romske nacionalnosti osjećaju stabilno i sigurno u BPK jer zaslužuju svu našu pažnju – poručila je premijerka BPK Goražde.

Biznis.ba / FENA