BiH

Roboti i umjetna inteligencija: Na "sajmu budućnosti" u Hanoveru sedam izlagača iz BiH

Autor: Biznis.ba
Roboti i umjetna inteligencija: Na "sajmu budućnosti" u Hanoveru sedam izlagača iz BiH
Na najvećem sajmu industrijskih tehnologija u svijetu se BiH predstavlja već 11. godina. Boje BiH ove godine brani sedam bh. kompanija: šest na zajedničkom štandu Vanjskotrgovinske komore BiH i jedna koja izlaže samostalno, izvještava Deutsche Welle za Klix.ba.

Izlaganje na jednom ovakvom sajmu bh. kompanijama otvara vrata koja ih vode prema zahtjevnom evropskom tržištu. Ono što se može vidjeti i čuti od bh. izlagača uliva nadu da u BiH ima budućnosti i da mladi ne moraju razmišljati o odlasku u inostranstvo i bolje sutra ražiti u nekoj od evropskih zemalja.

Vizijom budućnosti dominira umjetna inteligencija. Fabrike budućnosti su nezamislive bez umjetne inteligencije, naziva koji u Hanoveru dominira još od 2011. godine. Od tada autonomni sistemi i umrežavanje se razvijaju velikom brzinom.

Ovogodišnji sajam pokazuje da je digitalizacija u industriji napravila ogromne korake i da roboti sve češće zamjenjuju radnike. Poslodavci tako zadovoljno trljaju ruke jer je proizvodnja brža i jeftinija, a bolovanje i godišnji odmori radnika postaju prošlost. Sindikati neće biti potrebni. Te poslove će obavljati softveri i čipovi.

Njemačka kompanija Bosch ove godine je predstavila prototip fabričkog poda po kojem se kreću mašine. Pomoću indukcije mašine radeći pune baterije što u znatnoj mjeri proizvodnju čini efikasnijom. Ni ovdje nema bolovanja ni godišnjih odmora. Kuhari također nisu potrebni. Indukcioni pod nudi “radnicima” sve potrebne “vitamine”.

Biznis.ba