BiH

RS i EBRD nastavljaju saradnju na izgradnji infrastrukture

Autor: Biznis.ba
RS i EBRD nastavljaju saradnju na izgradnji infrastrukture

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa Manuela Naessll, šeficom kancelarije Еvropske banke za obnovu i razvoj u BiH (EBRD) o daljem nastavku saradnje Vlade RS i ove finansijske institucije.

Razgovarano je o aktivnostima na realizaciji više infrastrukturnih projekata, za koje je, na današnjem sastanku, potvrđena podrška, te pomoć u finansiranju od strane Еvropske banke za obnovu i razvoj, saopćeno je iz Vlade RS.

Kako navode iz Kabineta premijera Viškovića, riječ je, između ostalog bila o izgradnji obilaznice kod Doboja na Koridoru 5C, rekonstrukciji putnog pravca Foča - Šćepan Polje, do granice sa Crnom Gorom, te podršci ЕBRD-a projektu modernizacije željezničkog koridora od Doboja do Šamca.

Dodaju da je na sastanku izražena obostrana spremnost da se nastavi i proširi saradnja i na projektima iz oblasti energetske efikasnosti, upravljanja otpadom i digitalizacije.

Višković je posebno istakao projekta iz oblasti energetske efikasnosti, koji se odnosi na utopljavanje javnih objekata, koji se pokazao kao veoma koristan i uspješan, te ga je, kako je naveo, potrebno nastaviti i u budućnosti.

Na današnjem sastanku, razgovarano je i o saradnji sa ЕBRD-om u okviru reforme javnih poduzeća u RS, te podršci ЕBRD-a projektu unapređenja usluga gradskog grijanja u općini Pale

(Biznis.ba)