BiH

RS: Obim spoljnotrgovinske razmjene 1,16 milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
RS: Obim spoljnotrgovinske razmjene 1,16 milijardi dolara

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske robne razmjene sa inostranstvom od 1,16 milijardi dolara, dok je pokrivenost izvoza uvozom bila 78,3 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U ovom periodu vrijednost uvoza bila je 650,6 miliona dolara, a izvoza veća od 509 miliona dolara.

Vrijednost izvoza u prvom kvartalu ove godine bila je manja za 8,1 odsto, a uvoza manja za 13,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostavrila najveći obim spoljnotrgovinske razmjene sa Srbijom u iznosu većem od 177 miliona dolara ili 15,3 odsto od ukupno ostvarene spoljnotrgovinske razmjene.

Vrijednost spoljnotrgovinske razmjene sa Italijom bila je veća od 171 milion dolara, a sa NJemačkom veća od 109 miliona dolara.

Srpska je u prvom kvartalu u spoljnotrgovinskom poslovanju sa zemljama EU ostvarila ukupan izvoz od 384,37 miliona dolara, dok je vrijednost uvoza bila 367,5 miliona dolara.

Izvoz na tržišta zemalja Unije u prvom kvartalu ove godine manji je za 6,3 odsto, a i uvoz je manji za 0,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je obim spoljnotrgovinske razmjene u prvom kvartalu ove godine manji za oko 140 miliona dolara u odnosu na isti period prošle godine, ali je rast pokrivenosti uvoza izvozom povećana za više od četiri odsto.

Ona je navela da je od zemalja sa kojima Srpska ima najveću spoljnotrgovinsku razmjenu u prvom kvartalu ove godine povećan obim ramjene sa Italijom, ali je u padu razmjena sa Srbijom i NJemačkom.

"U padu je i spoljnotrgovinska razmjena Srpske sa Hrvatskom, Austrijom, Slovenijom, uglavnom zbog odnosa poslovnih partnera, neobnovljenih ranijih ugovora, čekanja na finalizaciju novih, zbog smanjenja razmjenske količine", dodala je Stojadinovićeva, prenosi Srna.

Ona je naglasila da je ohrabrujuće to što ukupni procenti izvoza i uvoza u EU, kao najbitnijeg spoljnotrgovinskog partnera, ne pokazuju veće oscilacije.

Biznis.ba