BiH

RS se zadužuje 150 miliona eura za Koridor Vc, daje garancije do 800 miliona KM

Autor: Biznis.ba
RS se zadužuje 150 miliona eura za Koridor Vc, daje garancije do 800 miliona KM

Narodna skupština Republike Srpske (RS) odobrila je večeras zaduženje tog bh. entiteta u iznosu od 150 miliona eura za izgradnju obilaznice kod Doboja, na dionici Koridora Vc, te dala saglasnost za entitetske garancije koje mogu iznositi do 800 miliona KM.

Nakon cjelodnevne rasprave, koju je obilježilo protivljenje opozicije novim zaduženjima RS, ali i podrška projektima u infrastrukturi koji bi se finansirali iz vlastitih sredstava, skupštinska većina podržala je odluku o zaduženju RS prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje projekta Koridor Vc, obilaznica Doboj, u iznosu od 150 miliona eura.

- Cilj projekta je da se obezbijede dodatna sredstva za izgradnju dionice autoputa Koridor Vc, dužine oko šest kilometara, a namijenjena su za finansiranje konsultantskih usluga i građevinskih radova na obilaznici Doboj – navodi se u odluci.

Na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta odobreno je i izdavanje garancija entiteta za kreditna zaduženja u ovoj godini, do iznosa od 800 miliona KM.

Resorna ministarstva su iskazala interes za izdavanje garancija prvenstveno u oblasti energetike, zdravstva i za Olimpijski centar Jahorina.

Izvršavanjem svih planiranih kreditnih zaduženja, odnosno izdavanjem garancija RS za kreditna zaduženja za koja su resorna ministarstva iskazala interes, dostigao bi se nivo izloženosti RS po izdatim garancijama u iznosu od milijardu i 484 miliona KM, odnosno 13,44 posto BDP-a.

Opozicija je ukazivala da nije protiv takvih projekata, ali smatra da bi RS iz izvornih sredstava trebalo da finansiranja izgradnje cesta ili bar gondole na Jahorini u iznosu od devet miliona KM.

Poslanička rasprava je kao i mnogo puta do sada odstupala od tačke dnevnog reda, uz međusobne optužbe opozicije i vlasti.

Nakon usvajanja ovih odluka zaključena je posebna sjednica entitetskog parlamenta.

Biznis.ba / FENA