BiH

RS za pet mjeseci zabilježila pola milijarde KM gubitaka u robnoj razmjeni

Autor: Biznis.ba
RS za pet mjeseci zabilježila pola milijarde KM gubitaka u robnoj razmjeni
Republika Srpska (RS) je za proteklih pet mjeseci imala negativni rezultat u robnoj razmijeni s inostranstvom i to veći od pola milijarde KM.

- Vanjskotrgovinski deficit RS-a u periodu januar - maj 2018. godine iznosio je 565,2 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 72,5 posto - saopćeno je iz entitetskog Zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu obim robne razmjene RS-a sa inostranstvom iznosio je tri milijarde i 543,9 miliona KM, od čega se na izvoz odnosila milijarda i 489,3 miliona KM, a na uvoz dvije milijarde i 54 miliona KM.

Izvoz je u periodu januar - maj 2018. godine povećan za 11,2 posto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz povećan za 11,3 posto.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene RS-a s inostranstvom, najviše se izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 222 miliona KM, odnosno 14,9 posto, te u Hrvatsku 192 miliona KM ili 12,9 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 339 miliona KM, što je 16,5 posto i iz Rusije, u vrijednosti od 289 miliona KM, odnosno 14 posto od ukupno ostvarenog uvoza u posmatranom periodu.

Posmatrano po grupama proizvoda, najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija s 119 miliona KM ili osam posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruje nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (sirova), sa ukupnom vrijednošću od 258 miliona KM, što iznosi 12,6 posto od ukupnog uvoza.

Biznis.ba / FENA